Президентът на Русия Владимир Путин облече защитен костюм по време на посещение в болница, лекуваща пациенти с коронавирус, а кметът на Москва заяви, че огнището в руската столица е много по-лошо, отколкото показват официалните данни., съобщава "Ройтерс".

Коментарите на кмета на Москва Сергей Собянин отбелязаха най-сериозното изявление на руските власти досега, което предполага, че те не разбират напълно колко широко се разпространява коронавирусът в най-голямата по територия страна в света.

Досега Русия отчита 495 случая на вируса, цифра, която е много по-ниска, отколкото в много европейски страни. Една жена, която е тествана положително за вируса е починала.

В Италия предполагат за над 600 000 случая на коронавирус

В Италия предполагат за над 600 000 случая на коронавирус

Ако се потвърди, че в Италия има повече от 600 000 случая, смъртността е 0,9%

По-рано Путин заяви, че ситуацията е под контрол, но някои лекари поставиха под въпрос доколко официалните данни отразяват реалността, точка.

"Разгръща се сериозна ситуация", обясни Собянин на Путин по време на среща, като допълва, че реалният брой случаите е неясен, но те се увеличават бързо.

Тестът за вируса бе на ниско ниво, и много хора в столицата се самоизолираха в апартаментите си или в домовете в провинцията и не се тестваха след завръщането си от пътувания в чужбина. "... В действителност има значително повече от болни", каза Собянин.

Путин облече днес ярко жълт защитен костюм за цялото тяло и респиратор, когато посети болница в покрайнините на Москва, която лекува пациенти с коронавирус.

Руският лидер използва посещението, за да похвали лекарите за тяхната работа, казвайки, че е впечатлен от видяното.

САЩ на път да станат новият епицентър на пандемията от коронавируса

САЩ на път да станат новият епицентър на пандемията от коронавируса

Това обявиха от СЗО

Отделно двама висши депутати, включително Вячеслав Володин, говорител на долната камара на парламента, във вторник предложиха законодателство, което определя като престъпление, наказуемо от затвора, нарушаване на карантинните мерки, наложени за ограничаване разпространението на вируса.

Според техните предложения хората, които бягат от задължителна карантина, могат да бъдат затворени до седем години, ако действията им доведат до смъртта на двама или повече души, или до три години, ако това доведе до масово заразяване.

Павел Крашениников, депутат, заяви, че законодателството може да бъде прието от долната камара на парламента веднага, още следващата седмица, предаде РИА.

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Експерти на СЗО и Световната банка: Този сценарий е напълно правдоподобен и усилията на правителствата са отчайващо недостатъчни