Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането на активи и предаването им в държавна собственост е оправдано само в случаите, когато бездействието може да застраши националната сигурност на Русия, съобщава "Ройтерс".

През последните две години много активи в Русия смениха собствениците си. Стотици чуждестранни компании напуснаха страната, след като Москва изпрати войските си в Украйна през февруари 2022 г., като в някои случаи разпродадоха активите си на ниски цени на местното ръководство.

Москва пое временен контрол върху активи, собственост на няколко западни компании, като Fortum, Carlsberg, OMV и Uniper.

Броят на случаите, в които прокуратурата изземва активи чрез съда, включително свързаните с руската отбранителна промишленост, се е увеличил, като някои са свързани с приватизации на около 30 години.

През март руските съдилища са прехвърлили на държавата стратегически предприятия и активи на стойност над 1 трилион рубли (10,9 милиарда долара), отчете тогава главният прокурор Игор Краснов.

Москва обмисля да иззема имущество на руснаци, критикуващи войната

Москва обмисля да иззема имущество на руснаци, критикуващи войната

Според Вячеслав Володин настоящите глоби не са достатъчно строги

"Наскоро правоприлагащите органи започнаха редица дела за връщане на някои активи на държавата", отбеляза Путин на бизнес форум в Москва.

"Искам да подчертая: не говорим за ревизия на приватизацията, а за случаите, когато действията или бездействието на собствениците на предприятия и имуществени комплекси нанасят пряка вреда на сигурността на страната и националните интереси. Изземването на бизнеса е оправдано само в ситуацията, която току-що описах", подчерта той.

Държавната собственост беше масово разпродадена на търг през 90-те години на миналия век, когато така наречените олигарси натрупаха огромни богатства, което създаде огромна пропаст между свръхбогатите и обикновените руснаци.

Лондон: Русия затяга контрола върху компании в стратегически индустрии

Лондон: Русия затяга контрола върху компании в стратегически индустрии

Страната е поставила под държавен контрол около 180 фирми за 11,5 млрд. долара

Въпреки че някои от тези сделки може да са се случили без държавен контрол, Путин заяви, че преразглеждането на сделките от онова време не е необходимо, ако бизнесът работи успешно.

"Исковете срещу настоящите собственици на активи са неуместни, особено за тези, които работят успешно, решават социални въпроси и помагат за гарантиране на националната сигурност", изтъкна той.

Междувременно финансовото министерство е изброило около 30 компании, в които държавата може да намали дяловото си участие, като същевременно запази контролния дял, тъй като се стреми да насърчи повече местни частни инвестиции и да увеличи приходите в бюджета.