Руският президент Владимир Путин одобри Стратегията за национална сигурност на Руската федерация. Съответният указ беше публикуван днес на официалния портал за правна информация, съобщава ТАСС.

Отбелязва се, че указът влиза в сила от датата на подписването му.

"Прилагането на тази стратегия ще допринесе за спасяването на народа на Русия, развитието на човешкия потенциал, подобряването на качеството на живот и благосъстоянието на гражданите, укрепването на отбранителната способност на страната, единството и сплотеността на руското общество, постигането на националните цели за развитие, повишаване на конкурентоспособността и международния престиж на Руската федерация", се изтъква в документа.

Стратегията на ЕС за Русия е 3 в 1: Противодействие, сдържане, взаимодействие

Стратегията на ЕС за Русия е 3 в 1: Противодействие, сдържане, взаимодействие

Всичко за благото на хората и интересите на Европа

Укрепването на суверенитета и сигурността на Руската федерация и защитата на традиционните основи на руското общество придобиват жизненоважно значение на фона на целенасочената политика за сдържане на Русия отвън, се отбелязва в новата версия на стратегията.

"На фона на прилагането на целенасочена политика за сдържане на Руската федерация, жизненоважно значение за нашата страна придобиват укрепването на нейния суверенитет, независимост, държавна и териториална цялост, защита на традиционните духовно-нравствени основи на руското общество, осигуряване на отбраната и сигурността, предотвратяване на намеса във вътрешните дела на Руската федерация", се изтъква по-специално в документа.

В стратегията се посочва, че за защита на националните интереси на Русия от външни и вътрешни заплахи, "включително и от недружелюбни действия на чужди държави", е необходимо "да се повиши ефективността на използването на съществуващите достижения и конкурентни предимства на Руската федерация, като се вземат предвид дългосрочните тенденции в световното развитие".

Новата версия на стратегията беше обсъдена на 28 май по време на съвещание на руския държавен глава с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация. Както по-късно отбеляза секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев в интервю за "Российская газета", решението за изготвяне на нова версия на стратегията за национална сигурност не е било взето внезапно: такива документи трябва да се коригират на всеки шест години, а предишната версия беше приета в края на 2015 г. Според Патрушев подготовката на настоящия проект е отнела около година.

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

Модернизация на ядрения военен комплекс от стратегически съображения, а не за спестяване на пари