Основните задачи на органите за сигурност според Владимир Путин са защитата на правата на гражданите и противодействието на тероризма.

На тържество в Кремъл по повод Деня на служителя от органите по сигурността руският президент каза, че главната задача - това е защитата на законните интереси на гражданите, техните права и свободи, предаде РИА Новости.

По думите му не трябва да се забравя, че именно в това е истинската сила на демократичната държава, способността й да осигури условия за сигурен и достоен живот на своите граждани.

Приоритетната задача на специалните служби остава борбата с тероризма и екстремизма, посочи руският президент. Той посочи, че за последните две години е разбита дейността на над 200 терористични и екстремистки групи.

По думите му подобряването на ситуацията в Северен Кавказ е допринесло за призива за доброволно сдаване на оръжието от бойците и за обявената амнистия.
В резултат, посочва държавният глава, повече от 450 участници в незаконни формирования са предали оръжието си.

В речта си Путин се спря и на борбата с дейността на чужди разузнавания, които по думите му имат интерес към секретна икономическа информация, в това число към ресурсите на руската икономика, научния и технологичен потенциал в сферата на енергетиката, комуникациите и авиацията.

Друга задача на службите, която президентът очерта, е защитата на хората и особено на младежите от лица, които се опитват да ги въвлекат в престъпни групи, насилие, нетърпимост и ксенофобия.

Путин изтъкна и ролята на разузнаването за навременно предвиждане и разкриване на външни заплахи за суверенитета и стабилността в страната.