Обръщението на руския президент Владимир Путин към Федералното събрание вероятно ще бъде организирано през следващата година. Това разкри източник от парламента пред ТАСС.

"Обръщението се организира веднъж годишно, като отброяването започва от датата на предишното обръщение. По тази причина обръщението може да се проведе догодина. Смятам, че тази година няма да се организира", посочи той.

Източникът допълни и че "е необходима значителна подготовка за обръщението, но почти не остава време до края на годината".

Съгласно Конституцията на Русия президентът ежегодно произнася обръщение си към Федералното събрание, като се фокусира върху ситуацията в страната и приоритетите на вътрешната и външната политика. Държавният глава по традиция дава оценка за състоянието на страната и набелязва бъдещите цели.

Предишното обръщение на Путин към руското Федерално събрание се проведе на 21 април 2021 г., като Москва все още не е обявила датите на предстоящото.

Путин се отказа от годишна пресконференция. За първи път от 2012 г. насам

Путин се отказа от годишна пресконференция. За първи път от 2012 г. насам

Не се знае и кога руският президент ще направи обръщение към Федералното събрание

През септември говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин ще проведе годишното си обръщение към Федералното събрание до края на годината. Преди това той намекна многократно, че президентското обръщение ще се състои тази година, но отказа да назове точните дати.

През ноември Песков обяви, че въпросът за организирането на обръщението е в етап на подготовка и възможната дата се коригира "според графика на президента, който е много динамичен, тъй като сегашната ситуация се развива много бързо".

Днес обаче той също не изключи руският президент да произнесе обръщението си към Федералното събрание догодина.

"Що се отнася до новините, че обръщението може да се състои следващата година - несъмнено е възможно. Това е доста очевидна истина", отвърна Песков.

Въпреки това представителят на Кремъл опроверга спекулациите, че обръщението може да бъде направено в писмен вид.

Новината за евентуалното забавяне на обръщението на Путин към Федералното събрание идва, след като преди дни беше съобщено, че той се е отказал и от голямата си годишна пресконференция. По традиция тя се състои в края на годината, но през 2022 г. лидерът в Кремъл няма да застане и да отговаря на въпроси.