Русия иска Камала Харис да спечели президентските избори в САЩ. Това заяви иронично президентът Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи "заразителния" ѝ смях като причина да я предпочете пред Доналд Тръмп.

Изказването си на икономически форум в Далечния изток на Русия Путин направи ден, след като Министерството на правосъдието на САЩ обвини двама ръководители на руски медии за предполагаема незаконна схема за влияние върху изборите през ноември с проруска пропаганда.

Лидерът на Кремъл заяви по-рано през годината - преди президентът Джо Байдън да се оттегли от надпреварата - също с очевидна ирония - че го предпочита пред Тръмп, защото Байдън е по-предвидим политик от "старата школа".

Песков: Харис е по-предвидим опонент от Тръмп

Песков: Харис е по-предвидим опонент от Тръмп

Във всеки случай няма изгледи за подобряване на отношенията с Вашингтон

Запитан как гледа на изборите сега, Путин отбеляза, че това е изборът на американския народ.

След това обаче добави, че тъй като Байдън е препоръчал на поддръжниците си да подкрепят Харис, "ние ще направим същото, ще я подкрепим".

"Тя се смее толкова изразително и заразително, че това означава, че всичко е наред с нея", посочи Путин и добави, че може би това означава, че тя ще се въздържи от по-нататъшни санкции срещу Русия.

Според американските разузнавателни агенции Русия иска Тръмп да спечели, защото той е по-малко ангажиран с подкрепата на Украйна във войната срещу Русия.

Путин обаче твърди, че Тръмп като президент е въвел повече санкции срещу Русия от всеки друг в Белия дом преди него.

"Ройтерс": Камала Харис набира преднина пред Доналд Тръмп

"Ройтерс": Камала Харис набира преднина пред Доналд Тръмп

Тя вече води с 4%, благодарение на повече подкрепа от латиноамериканците и жените