Русия вижда кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис като по-предвидим противник от републиканеца Доналд Тръмп, въпреки че във всеки случай няма изгледи за подобряване на отношенията с Вашингтон, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

В интервю с Павел Зарубин, телевизионен репортер с предпочитан достъп до Кремъл, Песков също изглеждаше пренебрежителен към хвалбите на Тръмп, че може да прекрати войната в Украйна в рамките на 24 часа, ако американските гласоподаватели го върнат в Белия дом.

Преди Джо Байдън да обяви оттеглянето си от изборите през ноември и да подкрепи Харис, руският президент Владимир Путин каза, че Москва предпочита Байдън пред Тръмп, описвайки първия като опитен политик от "старата школа".

След като Байдън не се кандидатира, Зарубин попита Песков, смеейки се: "Тогава кой е нашият кандидат сега?"

Песков, също смеейки се, отговори: "Нямаме кандидат. Но, разбира се, демократите са по-предвидими. И това, което Путин каза за предвидимостта на Байдън, се отнася за почти всички демократи, включително г-жа Харис."

Докато заявяваха, че изборите са вътрешен въпрос на САЩ, Путин и Песков предложиха различни мнения по различно време. През февруари, например, Путин похвали Байдън за неговата предсказуемост, но също така обсъди чувствителната тема за психическата му годност за поста в коментари, които изглеждаха предназначени да сеят пакости.

През юни той каза, че Русия не се интересува кой е следващият президент на САЩ, но съдебната система на САЩ очевидно се използва в политическа битка срещу Тръмп.

Песков в интервюто, публикувано в неделя, каза, че стъпките на САЩ за "потъпкване на интересите на нашата страна" са надхвърлили допустимите граници. Двустранните отношения бяха в историческа ниска точка, без "никакви перспективи" в момента да ги насочат към възстановяване.

Говорителят на Кремъл каза, че няма "магическа пръчица" за разрешаване на кризата в Украйна за една нощ по начина, който Тръмп е обещал.

Той каза, че е "фантазия" да си представим, че следващият президент на САЩ ще обяви в речта си при встъпването в длъжност, че Вашингтон спира военната помощ за Украйна и призовава за мирни преговори, и че това ще промени нагласите в Киев.

Британското разузнаване: Руските сили са на 10 км от Покровск

Британското разузнаване: Руските сили са на 10 км от Покровск

Руските войски са започнали да навлизат в застроената зона