Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Нафтали Бенет размениха оценки за ситуацията около наричаната от Русия "специална военна операция" в Украйна в телефонен разговор в сряда. Това съобщиха в сряда от пресслужбата на Кремъл след проведения разговор, предава ТАСС.

"Владимир Путин даде своите оценки за преговорите и хода на специалната военна операция за защита на Донбас", се казва в съобщението.

На свой ред Бенет "сподели своите оценки за ситуацията около Украйна, като взе предвид контактите си с лидерите на редица чужди държави и изрази някои идеи относно текущия преговорен процес между руските и украинските представители", съобщи пресслужбата на Кремъл. 

В понеделник израелският премиер заяви за това, че все пак има сближаване на позициите на руската и украинската страна, цитиран от The Jerusalem Post. Според него напредъкът се изразява в това, че руснаците вече не се опитват да свалят украинския президент Володимир Зеленски и напълно да демилитаризират Украйна, докато Украйна се отказа от опитите си за присъединяване към НАТО.

"Опитваме се да посредничим заедно с нашите приятели по света, но предстои дълъг път", каза той.

"Позиционирахме Израел по начин, който ни позволява непрекъсната комуникация с двете страни, която е честна и открита и може да донесе постижения" в посредничеството, заяви Бенет.

Израел вижда големи пропуски за разрешаването на конфликта в Украйна

Израел вижда големи пропуски за разрешаването на конфликта в Украйна

Все още остава дълъг път, смята Нафтали Бенет

"Президентът на Русия изрази своите съболезнования във връзка с терористичната атака в Израел, която отне човешки животи", се казва в съобщението.

Израелският премиер Нафтали Бенет проведе множество разговори както с Путин, така и със Зеленски в опит да подпомогне усилията за разрешаване на конфликта в Украйна.

Израел не се присъедини към западните санкции срещу Русия. С избухването на войната Израел всъщност отмени безвизовия режим за украинците. Еврейската държава отказа да достави смъртоносни оръжия на Украйна. В крайна сметка Израел не осъди и призивите за "денацификация" на страна, чийто президент е етнически евреин.

В последно време Ерусалим се споменава като възможно място за провеждане на преговори межди президентите Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Зеленски: Израел ще трябва да живее с избора си за Украйна

Зеленски: Израел ще трябва да живее с избора си за Украйна

Украинският президент се обърна и пред Кнесета