Руската армия трябва да спре обстрела на руски региони от украинска територия, който е оставил много хора без дом или електричество. За това настоя руският президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".

Държавният глава говори на заседание на правителството за възстановяване на разрушените жилища и инфраструктура в региони в Югозападна Русия, които граничат с Украйна.

"Разбира се, приоритетна задача е да се премахне самата възможност за обстрел. Но това е работа на военното ведомство", отбеляза той.

Украинските ВВС за взривовете в Енгелс: Все по-често...

Украинските ВВС за взривовете в Енгелс: Все по-често...

Изчакват сателитни снимки

Украйна не поема отговорност за удари, нанесени срещу територията на Русия, но ги нарича "карма" за руската инвазия, която разруши украинските градове и при която бива атакувана енергийната инфраструктура на страната, в резултат на което населението често остава без ток и водоснабдяване в разгара на зимата.

Путин посочи руските Белгородска, Брянска и Курска област, както и Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., като райони, където жилищата са повредени или разрушени.

Хората са изправени пред "много остри" проблеми и са необходими ремонти и компенсации, посочи той.

"Много хора се оказаха в трудно положение, загубиха домовете си, бяха принудени да се преместят при роднини или във временни жилища, сблъскаха се с прекъсване на водоподаването, отоплението и електричеството", изреди президентът.

Думите му са сигнал за разочарованието на Москва от зачестилите атаки в Южна Русия, които включват удари срещу обекти като електрически подстанции и складове за оръжия и гориво.

Русия обвини Украйна в обстрел на град в Брянска област

Русия обвини Украйна в обстрел на град в Брянска област

Няма данни за жертви