Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за социални плащания за "принудително напусналите (самопровъзгласите се) Донецка и Луганска народни републики, Украйна и лицата без гражданство, пристигнали на територията на Руската федерация", предава "Интерфакс".

Пенсионните плащания ще възлизат на 10 000 рубли (325 лв), еднократно плащане при раждане на дете - 20 000 рубли, плащане на ветерани от Втората световна война - 5 000 рубли. Месечното социално плащане на хората с увреждания ще бъде в размер на 10 хиляди рубли. Тези плащания ще се осъществяват до 31 декември 2022 година.

Указът също така предвижда, че гражданите на самопровъзгласилите се републики в Донбас и Украйна имат право на временно пребиваване в Руската федерация без ограничения във времето, при условие че преминат регистрация на пръстови отпечатъци, както и медицински преглед.

Освен това те имат право да работят в Руската федерация без разрешение за работа или патент и без да се вземат предвид изискванията за декларираната цел на посещението след идентификация с пръстови отпечатъци и след преминаване на медицински преглед.

Работодателите имат право да привличат служители измежду жителите на т. нар. "републики" в Донбас и Украйна, при условие че представят документ, потвърждаващ преминаването на регистрация с пръстови отпечатъци и фотография.

Тези лица не могат да бъдат експулсирани от Руската федерация и депортирани, с изключение на лица, освободени от местата за лишаване от свобода или представляващи заплаха за националната сигурност на Руската федерация, включително планиращи терористични атаки или подкрепящи терористични (екстремистки) дейности или нарушаващи обществения ред и обществената безопасност, включително участие в неразрешени събирания.

Припомняме, че на 11 юли Путин издаде указ, с който улесни получаването на руско гражданство на всички лица от Украйна, като преди това процедурата се прилагаше за лицата от самопровъзгласилите се републики в Донбас и от окупираните от Русия Херсонска и Запорожка области в Украйна.

ISW: Малко вероятно Русия да успее с референдумите до 11 септември

ISW: Малко вероятно Русия да успее с референдумите до 11 септември

Наяве излизат вътрешни разногласия