Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се разрешава на лица с чуждо гражданство да служат в руските въоръжени сили.

Декретът беше публикуван в понеделник на официалния портал за правна информация.

Документът въвежда изменения в правилника за военната служба, утвърден през 1999 г.

Според измененията военната служба "се изпълнява от войници, моряци, сержанти, старшини, които са граждани, включително тези, които имат гражданство (националност) на чужда държава или разрешение за пребиваване или друг документ, удостоверяващ правото на постоянно пребиваване на гражданин в чужда държава - чрез наборна военна служба".

Преди това на наборна военна служба можеха да служат само граждани на Руската федерация (чужденците можеха и все още служат по договор в чиновете на войници, моряци, сержанти и старшини).

С постановлението се определя и редът за мирновременна военна служба на чуждестранни граждани във въоръжените сили и военните формирования на РФ, редът за сключване на договор за военна служба (договор) и прекратяване на такъв договор.

Другата основна промяна е премахването на горната възрастова граница за сключване на първи договор с руските въоръжени сили. Досега границата беше 40 години за руснаци и 30 години за чужденци и тя се отменя. Още през май тази година беше приет закон за премахване на горната граница.

Според новата версия на разпоредбата, одобрена с настоящия указ, както руснаците, така и чужденците ще могат да сключат първия си договор на 18-годишна възраст, без да има други възрастови ограничения.

Държавната агенция ТАСС извежда отделен материал за указа на Путин, в който поставя акцент, че гражданите, с наложено административно наказание за употреба на наркотици, вече няма да могат да подписват договор за служба в руските въоръжени сили една година след това наказание.

Преди това документът предвиждаше, че договор не може да се сключва само с осъдени или разследвани граждани на Руската федерация. Към тези ограничения беше добавена още една категория нарушители - тези, които са подложени на административно наказание за употреба на наркотици или психотропни вещества без лекарско предписание.

Само преди седмица президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, който позволява мобилизирането на граждани, които имат непогасена съдимост или присъда за убийство, грабеж, въоръжен грабеж, разпространение на наркотици и повечето други тежки престъпления.

Това дава възможност да се мобилизират стотици хиляди условно осъдени или наскоро освободени от затворите граждани, на които преди това е било забранено да служат в армията. Юристи, интервюирани от Би Би Си, обясниха, че подобно законодателство показва планове за нова вълна на мобилизация и ще позволи на силите за сигурност да окажат натиск върху бивши осъдени, за да ги принудят да се съгласят на мобилизация под заплахата от ново наказателно преследване.

Междувременно основателят на Частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин от дълго време агитира затворниците да бъдат изпращани на война в Украйна. Поправката не се отнася за тях, а за тези, които вече са на свобода, но са били осъждани преди това за тежко престъпление.