Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва ще продължи да модернизира ядрения си арсенал в светлината на настоящата глобална ситуация и съществуващите заплахи.

"Имайки предвид съвременните военни и политически рискове, ние ще модернизираме нашите стратегически ядрени сили и постепенно ще укрепваме всичките им компоненти. Русия ще продължи да поддържа своя ядрен военен потенциал на нивото на необходима достатъчност", изтъкна руският държавен глава.

Путин: Стратегическата стабилност в света продължава да се влошава

Путин: Стратегическата стабилност в света продължава да се влошава

Сериозна заплаха са и международният тероризъм, наркотрафикът и киберпрестъпността

Путин заяви, че въпреки променящия се характер на заплахите, ядрената триада оставала основният гарант за сигурността на страната. Той посочи увеличаването на военното присъствие на НАТО в близост до руските граници като едно от основните предизвикателства, пред които Москва била изправена в момента. Руският президент осъди отказа на НАТО да намали военната си активност на фона на пандемията от коронавирус, въпреки че Русия направи подобно искане по-рано.

Путин продължи да приветства напредъка, постигнат от Русия в разработването на стратегически оръжия през последните години. Той отбеляза, че много от тези въоръжения нямали еквиваленти в света и вероятно щели да останат уникални за години напред.

Все още не сме близо до сделка със САЩ за Нов СТАРТ, обяви Москва

Все още не сме близо до сделка със САЩ за Нов СТАРТ, обяви Москва

Двете страни изглежда доближиха позициите си тази седмица

"Както казах, за първи път в историята страната ни не догонва някого, а създава пионерски модели, които изпреварват с години и дори десетилетия чуждестранната конкуренция. Някои просто нямат конкуренция и вероятно няма да имат каквато и да е за дълго време", коментира той.

Путин подчерта, че Русия не планира да участва в "изтощителна" надпревара във въоръжаването, като добави, че просто нямала нужда да го прави. Той засегна и въпроса за договора Нов СТАРТ, който трябва да изтече през февруари 2021 г., отбелязвайки, че бъдещето на важния договор за ядрените оръжия със САЩ остава неясно.

САЩ поискаха незабавна среща с Русия за удължаване на Нов СТАРТ

САЩ поискаха незабавна среща с Русия за удължаване на Нов СТАРТ

Ние приветстваме готовността на Руската Федерация за постигане на напредък по въпроса

"Този документ осигурява необходимото ниво на прозрачност на арсеналите, стратегическите ядрени оръжия и ограничава неконтролираната надпревара", заяви руският държавен глава.

След като преговорите за удължаване на Нов СТАРТ за продължителен период завършиха в задънена улица, Москва и Вашингтон започнаха преговори за постигане на временно едногодишно удължаване на договора за контрола на оръжията. Тези преговори обаче досега също не дадоха плод.

Нов СТАРТ: Русия предложи на САЩ замразяване на броя на ядрените глави за 1 г.

Нов СТАРТ: Русия предложи на САЩ замразяване на броя на ядрените глави за 1 г.

Миналата седмица САЩ отхвърлиха руско предложение за безусловно удължаване