Руският президент Владимир Путин коментира в речта си по време на пленарното заседание на Международния дискусионен клуб "Валдай" на тема "Отговорност за бъдещето и световно лидерство", че съществуващият модел на капитализма се бил изчерпал, информират руските медии.

"Всички говорят за това, че съществуващият модел на капитализма, който днес е основата на социалната структура в по-голямата част от страните, се е изчерпал. В неговите рамки вече няма изход от кълбото на все по-заплетените противоречия", подчерта Путин.

Той добави, че "навсякъде, дори в най-богатите страни и региони, неравномерното разпределение на богатството води до увеличаване на неравенството".

Папа Франциск: Пазарният капитализъм се провали

Папа Франциск: Пазарният капитализъм се провали

Франциск представи визията си за света в нова енциклика Fratelli Tutti (Всички сме братя)

По думите му става дума преди всичко за неравенство на възможностите.

Той коментира също така, че "глобалните дигитални платформи" не могат да "узурпират" каквито и да е правителствени функции въпреки цялата си мощ, визирайки американски технологични гиганти като Facebook и Google.

Големите технологични компании се опитвали да придобият някои функции, съперничещи с тези на правителствата, уточни Путин и добави, че подобни опити били "мимолетни". Въпреки цялата сила, която са акумулирали през годините, те все още не можели да се конкурират с държавните органи в това поле, смята той.

"В САЩ собствениците на тези платформи бяха свалени с една или две степени, както беше в Европа", отбеляза той пред форума, визирайки, както ги нарече, "мерки за демонополизация".

Коментарите на Путин идват на фона на критичното разглеждане на американските технологични гиганти като Google, Apple, Amazon и Facebook, пред което са изправени у дома, както и в ЕС заради предполагаемото им монополно поведение. Съвсем наскоро Facebook също се сблъска с призиви той да бъде разделен, особено в светлината на разкритията, направени от неговата бивша служителка Франсис Хауген, която определи компанията като поставяща "печалбата пред безопасността" и правеща "избори, които противоречат на общото благо".

"Фейсбук" обжалва глобата от 26 млн. рубли в Русия

"Фейсбук" обжалва глобата от 26 млн. рубли в Русия

Москва глоби и други социални мрежи