Представители на социалната мрежа "Фейсбук" обжалваха решението на руски съд да наложи глоба от 26 милиона рубли за отказ да изтрие забранена информация. Това съобщиха пред ТАСС от пресслужбата на Таганския окръжен съд.

"Фейсбук" подаде жалба срещу решението за признаване на социалната мрежа за виновна по Кодекса за административните нарушения на Руската федерация (отказ за премахване на забранена информация от интернет), според който компанията е глобена с общо 26 милиона рубли", заяви съдът.

Глобата бе наложена по-рано през юни. Припомняме, че това не е единствената социална мрежа, която попадна под ударите на закона в страната.

През април, съд в Москва наложи глоба на социалната мрежа "Туитър" в размер от 8,9 млн. рубли за отказ да изтрие информация, призоваваща непълнолетни да участват в неразрешени протести.

Регулаторът изпрати на компанията 28 хил. първоначални и многократни искания за премахване на линкове и публикации, но компанията не ги спази напълно.

Законът предвижда глоби за интернет ресурси, които не ограничават достъпа до незаконна информация - например детска порнография, материали, призоваващи към екстремизъм, описания на методи за производство и употреба на наркотици. Размерът на наказанието може да бъде различен и при системни нарушения може да нарасне до една пета от годишните приходи на компанията.

Русия спира "Туитър", ако не блокира съдържание до 1 месец

Русия спира "Туитър", ако не блокира съдържание до 1 месец

Роскомнадзор се оплака, че американската платформа не е отговорила на исканията им