Световната история преминава към нов етап, в който само наистина суверенни държави могат да покажат висока динамика на растеж. Това заяви руският президент Владимир Путин, говорейки в сряда на форума "Силни идеи за новото време", предава ТАСС.

"Колкото и да се стремят западните и така наречените наднационални елити да запазят съществуващия ред на нещата, идва нова ера, нов етап в световната история. И само наистина суверенните държави могат да осигурят висока динамика на растеж, да станат пример за други в стандарта и качеството на живот, защитата на традиционните ценности и високи хуманистични идеали, модели на развитие, при които човек става не е средство, а висша цел", смята руският лидер.

Държавният глава обърна внимание, че сега "все повече и повече набират скорост и сила истински революционните преобразования".

"Тези грандиозни промени, разбира се, са необратими. И както на национално, така и на глобално ниво се развиват основите и принципите на един хармоничен, по-справедлив, социално ориентиран и безопасен световен ред, алтернатива на съществуващия или, може да речем, съществуващият досега еднополюсен световен ред, който по своята същност, разбира се, се превръща в спирачка за развитието на цивилизацията", каза той.

Руският президент Владимир Путин същевременно нарече "налудни" призивите на европейските страни към жителите си да пестят вода и електричество, за да намалят уж енергийните приходи на Москва и по този начин да "ядосат" руския лидер.

"Завчера ми показаха снимка - в интернет, в медиите в Европа, разпространяват я. На снимката е изобразен човек и най-отдолу има надпис: "Искаш ли да ядосаш Путин? Мий са на само тези четири места. "И се показва - тук, тук, тук, тук. Е, какво е това? Съвсем полудяха. "Пестете вода, пестете ток". Е, това е просто някаква глупост!", - възмути се държавният глава на Русия.

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Това ще стане заради предстоящ ремонт на друга турбина

Той посочи, че проблемите на Запада в енергетиката до голяма степен са свързани със спекулации с екологични теми.

"В някои западни страни хората днес са изправени пред енергийни проблеми. И един от компонентите е спекулация с околната среда. Във вътрешнополитическия дневен ред лидерите спекулират, плашат хората с тези проблеми и след това вземат неразумни, необмислени решения. И следващата стъпка е да се търсят виновните", описа ситуацията той, като отбеляза, че в Русия не трябва да правят същото.

В същото време Путин подчерта, че като цяло въпросите на екологията и подобряването на жизнената среда, разбира се, трябва да се решават. "Имаме много проблеми в тази област, особено в големите градове, в индустриализираните, големи центрове", каза той. Президентът припомни, че в 12 големи града вече се предприемат мерки за подобряване на околната среда и това е "много работа".

Той също така подкрепи предложението на един от участниците в срещата за създаване на "Eco.workshop" в Байкалск (Иркутска област), който ще включва ресурсни и образователни центрове, младежки зелен кампус за събирания и форуми, ежегодни тематични събития и много други. "Имаме огромна програма в областта на екологията. Затова, ако смятате, че Вашето предложение трябва да бъде включено в съответната национална програма, със сигурност ще го направим. Със сигурност ще говоря с колегите. И идеята за ​създаването на този екоград, разбира се, е много хубава и ние също ще я подкрепим", увери държавният глава.

Путин като „Господарят на времето”

Путин като „Господарят на времето”

Приоритетното бойно поле на Путин през следващите месеци не е нито Донбас, нито Херсон, а европейското обществено мнение с надеждата, че то ще благоприятства връщането към икономическата нормалност, дори и да пожертва интересите на Украйна