Руският президент Владимир Путин обяви, че глобалните конфликти са причинявани от чуждестранни опити за влияние върху вътрешните работи на отделни страни. Той го направи в писмено изявление, прочетено от директора на руското външно разузнаване Сергей Наришкин.

По време среща на ръководителите на службите за сигурност и разузнавателните служби на Общността на независимите държави (ОНД) Путин заявил, че тези конфликти нарушават "традициите и историческата памет, формирана през вековете".

Той добавил, че общите цели са да се предотвратят тези опити за чуждестранно вмешателство в политическите и социалните процеси в страните и да се гарантира, че интересите на обществото и правата и свободите на гражданите са защитени.

Междувременно Наришкин настоя, че "безпочвените обвинения за това, че някоя държава е замесена в нападението срещу петролните съоръжения в Саудитска Арабия, са неприемливи".

"Ние очевидно осъждаме такива действия. Въпреки това се изискват много ясни безпристрастни доказателства за вина. Неясните обвинения за някаква страна, движение или друга сила, която е инициатор на тези действия, са недопустими", изтъкна шефът на руското разузнаване, имайки предвид обвиненията на САЩ и Саудитска Арабия срещу Иран за нападението с дронове и крилати ракети срещу саудитски петролни съоръжения.