Руският президент Владимир Путин изрази сериозна загриженост относно процеса на разширяване на НАТО на изток, което било довело до разполагането на военната инфраструктура на алианса близо до границите на Русия, съобщават руските медии.

"Водещите световни държави активно усъвършенстват офанзивното си оръжие. (...) Така нареченият ядрено-ракетен клуб, както всички знаете, нараства като бройка", отбеляза руският държавен глава.

Путин усъвършенства ракетата от Ньонокса независимо от всичко

Путин усъвършенства ракетата от Ньонокса независимо от всичко

"Уникални технологии ... най-значимата и надеждна гаранция за мир на планетата"

Путин коментирал още, че Русия била изправена пред "сериозни предизвикателства и заплахи", след като световната конкуренция се засилвала и придобивала нови форми, което водело до несигурност в света. Той подчертал, че оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег по-рано през 2019 г. бил един от факторите за тази "несигурност".

"Изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидирането на ракетите със среден обсег под измислен предлог беше значителен удар върху системата за контрол на оръжията. Рискът ракети от този клас да се разпространят в различни части на света направи глобалната ситуация още по-напрегната", настоя руският държавен глава.

В светлината на други страни, които разработват нови оръжейни системи, Русия трябвало да укрепи собствените си военни сили и да ги оборудва с по-модерно въоръжение, добави Путин. Той отбеляза, че понастоящем около 68 процента от оръжията и оборудването, използвани от руските сухопътни и военноморски сили, били съвременни, а в някои случаи те били "години по-напред от чуждестранни аналози по отношение на техните характеристики".

Путин нарече САЩ "велика страна"

Путин нарече САЩ "велика страна"

"Руската заплаха" била измислица

"Специално ще отбележа изпълнението на държавната програма за въоръжаване, която ни даде възможност да продължим с радикалното техническо преоборудване на военните. През следващите години нивото на съвременното въоръжение и техника трябва да достигне 70 процента. В най-важните области, като стратегическите ядрени сили, които играят решаващо възпиращо средство за потенциален агресор, това ниво трябва да бъде още по-високо", подчерта руският президент.

Путин обяви, че през 2020 г. Русия щяла да започне да подготвя нова оръжейна програма, която ще се стреми да подобри както качеството, така и количеството на руските оръжия и техника за военните.

По думите му страната щяла да съсредоточи усилията си върху нови високопрецизни оръжия, оръжия за космическа отбрана, разузнавателни и атакуващи дронове, роботи, лазерни системи и хиперзвукови комплекси. Руският държавен глава се застъпил и за увеличеното използване на технологиите за изкуствен интелект в съвременните руски оръжия.

Путин предупреди за негативен ефект от действията на САЩ върху контрола над въоръженията

Путин предупреди за негативен ефект от действията на САЩ върху контрола над въоръженията

Позицията му се споделя от страните членки на БРИКС