Руският президент Владимир Путин обяви, че зад опитите за намеса в американските президентски избори може да стоят американски хакери, които се опитват да хвърлят вината върху други по политически причини, съобщава "Ройтерс".

Според американските специални служби Русия се е опитала да се намеси в американските избори чрез хакерски атаки срещу Демократическата партия, за да въздейства върху вота в полза на Доналд Тръмп, обвинение, което Кремъл неколкократно отрече.

В интервю за NBC Путин е коментирал, че хакери в САЩ може да са направили така, че да изглежда, че Русия стои зад атаката.

"Хакерите мога да бъдат навсякъде. Може да са в Русия, в Азия... дори в Америка, в Латинска Америка", отбелязал руският държавен глава, допълвайки: "Те могат да бъдат дори хакери, между другото, в САЩ, които много умело и професионално, изместват вината, както казваме, към Русия."

"Можете ли да си представите нещо подобно? В разгара на политическата битка. По някои изчисления, за тях е било удобно да разпространят тази информация, така че те я разпространиха, цитирайки Русия. Можете ли да си представите нещо подобно? Аз мога", подчертал Путин.

Говорейки по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, Путин изтъкна, че обвиненията в хакерски атаки срещу Русия не били нещо повече от "вредни клюки" и всички доказателства, цитирани от американските специални служби, лесно биха могли да бъдат фалшифицирани.