Руският президент Владимир Путин няма да сключи мир в Украйна, преди да разбере резултатите от изборите в САЩ през ноември 2024 г. Това заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, на фона на опасенията, че потенциална победа на бившия Президентът Доналд Тръмп може да промени подкрепата на Запада за Киев. Това съобщава "Ройтерс".

Тръмп, който се стреми да бъде преизбран през 2024 г. и е водещият кандидат за републиканската президентска номинация, остро критикува подкрепата на САЩ за Киев.

След среща на външните министри на НАТО в Брюксел високопоставен служител обясни на брифинг, че алиансът е потвърдил подкрепата си за Украйна, знаейки, че мирно споразумение през следващата година е малко вероятно.

"Моите очаквания са, че Путин няма да сключи мир или смислен мир, преди да види резултата от нашите избори", каза служителят, който говори при условие за анонимност, за да обсъди резултатите от срещата. На въпрос дали това е негово лично мнения, или виждането на правителството на САЩ, служителят поясни, че това е "широко споделяна предпоставка".

ISW: Путин и представата му за необятния руски свят

ISW: Путин и представата му за необятния руски свят

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната

"Това беше контекстът, в който всички съюзници изразиха силна подкрепа за Украйна" на срещата на НАТО във вторник, добави служителят, без да споменава Тръмп по име или изрично да казва как изборният резултат ще се отрази на подкрепата за Украйна.

Проучване на Reuters/Ipsos, проведено в средата на ноември, показа, че Тръмп и президентът на САЩ Джо Байдън са в напрегната надпревара, като Тръмп води пред Байдън с 51% на 49%. Респондентите са били помолени да избират между двамата.

Байдън, който е от демократите, предостави голяма военна помощ и друга подкрепа на Киев след началото на войната ѝ срещу Русия. Допълнителното финансиране за Украйна е задържано от контролираната от републиканците Камара на представителите.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано този месец покани Тръмп в Украйна, за да види сам мащаба на конфликта. Преди това Тръмп заяви, че може да сложи край на войната за 24 часа, ако бъде преизбран.

Зеленски не знае дали Тръмп отново в Белия дом е добро или лошо за Украйна

Зеленски не знае дали Тръмп отново в Белия дом е добро или лошо за Украйна

Очаква подкрепата на САЩ за Украйна да продължи, независимо кой ще стане новият американски президент