На заседанието на Съвета за национална сигурност руският президент Владимир Путин обвини "радикални ислямисти" за терористичния акт в Москва в петък вечерта, съобщава ТАСС.

"Радикални ислямисти, срещу чиято идеология самият ислямски свят се бори от векове. Как могат радикални ислямисти, позициониращи се като вярващи мюсюлмани и изповядващи така наречения чист ислям, да извършват тежки зверства и престъпления по време на свещения за всички мюсюлмани месец Рамазан?", попита руският президент.

Той обаче отново намекна и за отговорността на Украйна.

"Вече знаем кой е извършил нападението - сега искаме да знаем кой го е поръчал", заяви той.

Според него терористичното нападение е било акт на сплашване, но и "също част от атаките на киевския режим срещу Русия".

В Русия връщат смъртното наказание за терористи

В Русия връщат смъртното наказание за терористи

Властите затягат мерките

"Едно нещо е абсолютно ясно - ужасното престъпление, извършено на 22 март в руската столица, е акт на сплашване. Веднага възниква въпросът кой има полза от това?" - попита Путин на съвещанието.

Президентът отбеляза, че това "зверство може да бъде само връзка в цяла поредица от опити на онези, които воюват срещу страната ни от 2014 г. насам с ръцете на неонацисткия режим в Киев".

"Нацистите, както е известно, никога не са се пренебрегвали да използват най-мръсните и нехуманни средства за постигане на целите си. Още повече, че днес, когато рекламираната им контраофанзива напълно се провали, това вече се признава от всички и не се оспорва", отбеляза президентът.

Той каза, че организаторите на терористичната атака са се надявали да всеят паника и да предизвикат раздори, но са срещнали единството на хората.

"Тези, които планираха тази терористична атака, се надяваха да всеят паника и раздор в обществото ни, но бяха посрещнати с единство и решимост да се противопоставят на това зло", каза държавният глава.

В същото време, Путин призова разследването на терористичната атака да се проведе професионално и без политически пристрастия.

Макрон нарече "цинични" обвиненията на Русия срещу Украйна за терора в Москва

Макрон нарече "цинични" обвиненията на Русия срещу Украйна за терора в Москва

Той е убеден в причастността на "Ислямска държава"

"Въпреки нашата всеобща болка и скръб, състрадание и законно желание да накажем всички извършители на това брутално престъпление, разследването трябва да бъде извършено в най-висока степен професионално, обективно, без никакви политически пристрастия", каза той. 

"Виждаме също, че Съединените щати по различни канали се опитват да убедят своите сателити и други страни по света, че според данните на тяхното разузнаване уж няма следа от Киев в терористичната атака в Москва, че кървавата терористична атака е извършено от последователи на исляма, членове на забранената в Русия организация "Ислямска държава", отбеляза президентът на Руската федерация.

По време на заседанието Александър Бастрикин заяви, че жертвите на трагедията в "Крокус сити хол" вече са станали 137 души, след като двама души са починали в болница. По данни на Министерство на здравеопазването 182 души са пострадали.

Четиримата извършители на терористичната атака в Crocus City Hall се признаха за виновни, а още трима бяха задържани за подпомагане на терористи.

"Четиримата извършители на терористичната атака са обвинени и задържани. Всички обвиняеми признаха вината си по време на разпита и в съда и дадоха подробни показания за обстоятелствата на престъплението, за клиентите и лицата, които са съдействали за подготовката на терористичната атака Нападение.Разследването освен това установи и са задържани още трима души, които са оказали съдействие при подготовката на маршрута.Предоставили са апартамент за живеене, лек автомобил за транспорт, превели са парични средства", каза той. Шефът на Следствения комитет уточни, че в съда е изпратено искане за задържане срещу трима обвиняеми.

В апартамента на обвинените за атентата са открити инструменти, използвани за подготовката на терористичната атака. Според Бастрикин са назначени 90 експертизи на иззетите вещи, оръжия и боеприпаси. 

"Извършени са над 200 огледа, претърсвания и изземвания, при които са иззети над 1 хил. различни вещестени доказателства, имащи значение за разследването. При претърсване в апартамента, в който живеят обвиняемите, освен следи от ръце, са намерени и фрагменти от плат и инструменти, използвани за подготовка на нападението. В колата на престъпниците са открити пистолет без патрони и пълнител за автомат "Калашников" с 30 патрона. Назначени са 90 експертизи, балистични, генетични и дактилоскопични експертизи за всички иззети вещи, оръжия и боеприпаси", каза той по повод ситуацията около терористичната атака в Crocus City Hall.

Спасителите ще завършат напълно издирвателната операция на мястото на терористичната атака във вторник. Това съобщи губернаторът на Московска област Андрей Воробьов на среща с руския президент.

"Що се отнася до спасителите, те все още работят без прекъсване, сменят се. Ние сме подсилили специалистите на Министерството на извънредните ситуации, съответно с общи работници, това са хора, които помагат за обработката на голям обем отломки. Утре операцията по издирването ще бъдe изцяло завършенa", каза губернаторът.

Губернаторът съобщи още, че центърът за помощ в Московска област е получил повече от 2 хиляди обаждания.

"Отворихме директна линия и център за помощ. Разбира се, основният проблем е намирането на роднини и близки", каза Воробиев.

По думите му специалистите са осигурили и личен прием и са се постарали да отговорят на всички въпроси.

Русия не иска помощ от Запада за разследването на атентата

Русия не иска помощ от Запада за разследването на атентата

Москва не признава за пропуск на службите: "Никоя страна не е имунизирана срещу тероризма"

Главният прокурор на Русия Игор Краснов смята за необходимо да се актуализират информационните мерки за безопасност в обектите с голям брой хора.

"Като се има предвид значителното повишаване на нивото на терористичните заплахи, изпълнителните органи на съставните единици трябва да актуализират паспортите за безопасност на обекти с голям брой хора, каза Краснов на срещата с руския президент. Ще направим това сега, в близко бъдеще, подчерта той.

Краснов припомни, че информационният лист за безопасност на едно съоръжение трябва да се актуализира поне веднъж на три години. В съответствие със закона една от причините за актуализиране на паспорт е изискването за сигурност, промяна на заплахите по отношение на местата, където хората се събират в големи количества.

"Информационният лист за безопасност на съоръжението е одобрен на 17 декември 2018 г., но до момента не е актуализиран. Съществуващите терористични заплахи, за съжаление, не са взети предвид", каза главният прокурор.

Никоя страна не е имунизирана срещу тероризма. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали е имало сериозен провал на службите за сигурност при предотвратяването на смъртоносната атака в концертна зала край Москва

Четирима мъже нахлуха в "Крокус сити хол" в петък вечер и откриха огън по тълпата, след което подпалиха залата с 6200 места.

Президентът Владимир Путин се зарече в обръщение към нацията, че всички виновни ще бъдат наказани. Той посочи, че 11 души са били задържани, като четирима са се опитали да избягат в Украйна.

Днес Песков заяви, че е неуместно да се коментира дали за атаката е отговорна "Ислямска държава", докато разследването продължава.

Русия към САЩ: Помислете пак дали "Ислямска държава" стои зад атаката в Москва

Русия към САЩ: Помислете пак дали "Ислямска държава" стои зад атаката в Москва

Москва се усъмни в твърденията на Вашингтон

"Разследването е в ход. Засега не са откроени абсолютно никакви версии".

На въпрос дали такава смъртоносна атака, разиграла се в близост до руската столица, е провал за специалните служби, Песков подчерта, че емоциите са нагорещени, но никоя страна не е имунизирана.

"За съжаление, нашият свят показва, че нито един град, никоя държава не може да бъде напълно имунизирана от заплахата от тероризъм", отбеляза той и увери, че специалните служби работят неуморно, за да защитят Русия.

"Борбата срещу тероризма е продължителен процес, който изисква пълно международно сътрудничество. Но, както виждате, в този най-сериозен период на конфронтация такова сътрудничество съвсем не се осъществява напълно".

Федералната служба за сигурност (ФСБ) - основният наследник на КГБ от съветската епоха, е една от най-мощните институции в Русия. От 2008 г. тя се ръководи от Александър Бортников, който информира Путин за хода на разследването след нападението.

Съединените щати заявиха, че са предупредили Русия преди две седмици за възможността от атака в Москва. Тази разузнавателна информация накара посолството на САЩ в Москва да издаде предупреждение, че "екстремистите" имат предстоящи планове за атака.

В понеделник, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявлението на американското ведомство за незамесеността на Украйна в терористичната атака в Crocus City Hall.

Държавният департамент на САЩ намери обемна замяна на израза "силно вероятно" в доказателствената си база, като я замени с нов  - "това не се е случило и точка". Това написа тя в своя канал в Telegram.

По-рано ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Матю Милър отсече лаконично на брифинг, че Украйна не е замесена в терористичната атака в Crocus City Hall. "Не е имало участие на Украйна в терористичната атака. Точка", каза той.