Със началото на новия си мандат като генерален секретар на НАТО, Марк Рюте разглежда кандидати за свой заместник, като е вероятно изборът да падне върху жена от Източна Европа. Основните претенденти са бившият министър на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска и бившият вицепремиер и еврокомисар на България Мария Габриел. Шекеринска е високо ценена заради експертизата си по отношение на Русия и Балканите, докато Габриел има опит на европейската сцена. И двете дами са смятани за фаворити за поста, който е ключов за засилването на източния фланг на НАТО, пише "Политико"

Радмила Шекеринска е виден политик от Северна Македония с дълга и успешна кариера. Тя е родена на 10 юни 1972 г. и завършва магистърска степен по електроинженерство от Университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие. Допълнително тя се обучава и в Харвардския университет, където получава стипендия "Фулбрайт" и се дипломира с магистърска степен по публична администрация.

Шекеринска започва своята политическа кариера в Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) през 1995 г. и бързо се утвърждава като една от водещите фигури в партията. Тя е избрана за член на македонския парламент, където служи като заместник-председател на парламентарната група на СДСМ.

През периода 2002-2006 г. Шекеринска е вицепремиер на Северна Македония, отговарящ за европейската интеграция. Тя играе решаваща роля в процеса на интеграция на Северна Македония в НАТО, който води до успешното членство на страната в алианса през 2020 г.

Като министър на отбраната в периода 2017-2021 г., Шекеринска е призната за нейната решителност и компетентност, особено в контекста на сложните отношения със съседни страни и предизвикателствата за сигурността в региона на Западните Балкани. Под нейно ръководство Северна Македония провежда важни военни реформи и участва активно в съюзническите мисии на НАТО.

Освен политическите си постижения, Шекеринска се отличава и с ангажираността си към правата на жените и демократичните реформи. Тя е активен глас за прозападна ориентация на страната и интеграция с Европейския съюз, отстоявайки ценности като прозрачност, отчетност и върховенство на закона.

Кандидатурата й за заместник-генерален секретар на НАТО би представлявала важен символичен ход, като би направила Шекеринска най-високопоставеният представител на Западните Балкани в тази международна организация.

Другият претендент, както вече съобщихме, е бившият български вицепремиер и бивш еврокомисар Мария Габриел, според двама служители, които са пряко запознати с нейните планове, пише "Политико".

Делегациите на България и Северна Македония в НАТО не са коментирали кандидатурите. НАТО отказа коментар.

И двете страни обаче са обхванати от опасения за корупция.

Според Transparency International България е на 67-мо място в света по индекса за корупцията. Северна Македония е на 76-то място.

Докато двете кандидатурите от Балканите са смятани за фавотрити, има и други предложени кандидати, които се представят на Рюте. Бившият министър-председател на Латвия Кришиянис Каринш, който беше също кандидат за поста на Рюте, се бори за негов заместник, според високопоставен латвийски служител, коментирал анонимно кандидатурата му.

Полша и Турция - и двете със сериозни военни структури - обмислят да предложат свои собствени кандидати, според двама дипломати от НАТО. Полша обаче е затруднена от вътрешни борби между президента Анджей Дуда и премиера Доналд Туск.

Турция решена да изпълни отговорностите си към НАТО

Турция решена да изпълни отговорностите си към НАТО

Анкара е доволна от сделката си със САЩ за F-16