Турция иска да подобри връзките си с Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), но нейният приоритет е изпълнението на отговорностите ѝ към НАТО като важен съюзник. Това заяви министърът на отбраната Яшар Гюлер, цитиран от "Ройтерс".

"Нашият приоритет е да изпълним отговорностите ни към НАТО като важен съюзник и да засилим солидарността с нашите съюзници. Фокусът ни трябва да бъде НАТО да е подготвен, решителен и силен", посочи Гюлер.

ШОС е клуб за сигурност, политика и икономика, създаден през 2001 г. от Русия, Китай и централноазиатските държави като противотежест на западните съюзи.

Гюлер заяви и че Турция е доволна от сделката си със Съединените щати по отношение на закупуването на изтребители Block-70 F-16 и комплекти за модернизация. По негови думи процесът продължава по план.

"Надяваме се проектът да бъде завършен без никакви проблеми, докато не бъде доставен и последният самолет", посочи той и добави, че служители от двете съюзнически страни в НАТО все още обсъждат подробностите по споразумението.

И Ердоган извади Турция от ключов за Европа военен договор

И Ердоган извади Турция от ключов за Европа военен договор

Актът ще влезе в сила на 8 април