Албанският премиер Еди Рама публикува снимка в Инстаграм с президента на Косово Хашим Тачи. Рама поздравява Албания и Косово, "нека това бъде годината на Албания, Косово и всички албанци", пише Рама.

"На 29 декември подписахме споразумение за създаване на съвместни гранични пунктове между Албания и Косово", допълва той.

Македонският премиер Зоран Заев коментира изявление на Рама относно границите и заяви, че ще "направи същото, защото ще облагодетелства региона. Аз веднага ще отворя всички граници", обясни македонският премиер, цитиран от "Танюг".

Заев обясни, че не вижда нищо спорно в изявлението на Рама за отваряне на границите със съседите, включително с Македония.

Сръбската медия пита Заев защо, ако подкрепи предложението на Рама конкретно за отваряне на границите между Албания, Македония, Черна гора и Гърция, той не споменава и Сърбия и България. "Казах всичко, което е трябвало да каже по тази тема", допълва той.

Когато медията настоява, той да обясни позицията си по въпроса, македонският премиер коментира, че "като следваме примера на ЕС, като страни-кандидатки, трябва да създадем условия за институционална удовлетвореност и взаимно доверие".

"Преминавайки към европейските интеграционни процеси, очакваме че няма да има граници между страните от региона. Един пример е какво е това, което се случва с пункта Табановце със Сърбия - "едно гише", с подкрепата на Световната банка, което би могло да служи като пример в бъдеще с Албания, но и с други съседи", допълва Заев.

Това ще помогне, на сътрудничеството и доверието между институциите за митнически и друг контрол, търговия със стоки, капитали и услуги, моделирани според страните от Европейския съюз, обяснява той и допълва, че "вярва как страните от региона бързо ще отговорят на стандартите, като всички съвременни западноевропейски страни, с граници, отворени за всички граждани".

Вучич за Косово: Трябва да постигнем компромис

Вучич за Косово: Трябва да постигнем компромис

Според Тачи, бъдещо споразумение трябва да даде на всички страни чувство за победа