Френският президент Еманюел Макрон ще върне посланика на Франция обратно в САЩ, след като американският му колега Джо Байдън е признал, че консултиране с Франция преди обявяването на тристранното партньорство в областта на сигурността с Великобритания и Австралия, е могло да предотврати дипломатическия спор, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица Франция отзова за консултации посланиците си в САЩ и Австралия, след като Вашингтон и Лондон сключиха с Канбера споразумение за ядрени подводници, довело до скъсването на предишен договор на Париж с Австралия за доставка на дизелови подводници на стойност 40 млрд. долара.

Франция отзова посланиците си от САЩ и Австралия

Франция отзова посланиците си от САЩ и Австралия

Заради отказа на Австралия от договора за френски подводници…

Вчера Макрон и Байдън проведоха телефонен разговор, в който двамата държавни глави са се договорили да започнат задълбочени консултации за възстановяване на доверието, уточниха от Елисейския дворец.

Допълва се, че САЩ са се ангажирали също да увеличат подкрепата си за антитерористични мисии под егидата на ООН в Сахел в Африка. Двамата президенти са се договорили също така да се срещнат в Европа през октомври, съобщи Белият дом.

Белият дом разбира Франция за отзоваването на посланика

Белият дом разбира Франция за отзоваването на посланика

САЩ: Франция е най-старият ни съюзник, споделяме демократични ценности и ангажимент с глобалните предизвикателства