При сблъсъци между бунтовници и правителствени сили в столицата на Сомалия Могадишу бяха убити най-малко 21 мирни жители, съобщава БиБиСи.

Според Франс прес са ранени 59 души.

До стълкновенията се стигна след като войските на президента Шариф Шейх Ахмед, подкрепени от части на Африканския съюз, предприеха контранастъпление срещу ислямистката групировка "Ал Шабаб" в северозападната част на града.

По думите на правителствен говорител бунтовниците са изтласкани от покрайнините на президентския дворец, които заеха при офанзивата си през миналия месец.

През последните 3 г. гражданската война в Сомалия взе живота на хиляди цивилни, а стотици хиляди бяха изгонени от сомалийската столица в бежански лагери.

Сомалия престана да съществува като единна държава в началото на 1990 г. Тогава страната беше залята от множество граждански войни, водещи до налагането на анархия и разпадане на установения ред.

В настоящия момент за единствена законна власт в страната международните власти признават федералното правителство на Сомалия в Могадишу.

Останалите части на страната се намират под контрола на непризнати държавни организации или са със статут на самоуправляващи се територии.