Германия и Франция излязоха със съвместно предупреждение срещу забраната за туристически визи за руснаци, съобщава "Ройтерс".

Според двете страни подобна стъпка, подкрепяна от други държави членки на Европейския съюз, би била контрапродуктивна.

Разделението относно туристическите визи ще бъде в основата на срещата на външните министри на ЕС в Прага днес и утре, докато те обсъждат какви по-нататъшни стъпки могат да предприемат, за да санкционират Русия за нейната шестмесечна война в Украйна.

Министрите на отбраната, които се срещат в чешката столица, вероятно ще постигнат принципно споразумение за не толкова спорната стъпка за организиране на съвместни мисии за военно обучение на украинските войски.

"Докато ограничаваме контактите с представители на режима и властите до области от жизненоважен интерес на ЕС, ние трябва да се борим стратегически за "сърцата и умовете" на руското население - поне за тези, които все още не са напълно отчуждени от Запада", се подчертава в съвместния меморандум на Франция и Германия.

ЕС премахва визовите облекчения за руснаци

ЕС премахва визовите облекчения за руснаци

Пълна забрана за туристическите визи за руснаци не се очаква

Двете държави настояват за внимателно разглеждане на молбите за визи за възможни рискове за сигурността, но смятат, че визи все пак трябва да се издават.

"Не трябва да подценяваме трансформиращата сила на досега от първа ръка до живота в демократичните системи, особено за бъдещите поколения", изтъкват те.

Други страни членки на ЕС обаче, сред които източните и скандинавските държави, твърдо се обявяват "за" въвеждането на такава забрана.

"За мен е много провокативно да виждаме руски мъже на европейските плажове в Южна Европа, а в същото време украински мъже между 18 и 60 години дори не могат да напуснат страната си, а трябва да се борят за свободата си", заяви външният министър на Дания Йепе Кофод миналата седмица.

Подоляк: Спрете ли руснаците да пътуват и те ще се разбунтуват

Подоляк: Спрете ли руснаците да пътуват и те ще се разбунтуват

Само това ще ги върне към съзнанието за война и отговорност

"Смятаме, че е правилно ние заедно в Европа да ограничим туристите от Русия и това би изпратило ясно послание до (президента) Путин", допълни той.

Вчера дипломат от ЕС съобщи, че външните министри може да постигнат съгласие за спиране на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия. Това би означавало, че руснаците ще са изправени пред по-дълга процедура и ще плащат 80 евро вместо досегашните 35 евро за визи за ЕС.

Междувременно върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел изрази надежда министрите на отбраната да му дадат зелена светлина да започне работа по мисия на ЕС за военно обучение в Украйна.

Няколко държави от ЕС вече обучават украински войски как да използват западните оръжия, които се доставят на Украйна, за да помогнат на страната в борбата й срещу Русия.

Германия против визова забрана за руснаците в целия ЕС

Германия против визова забрана за руснаците в целия ЕС

Шолц напомня, че много хора бягат от Русия заради несъгласие с руския режим