Няма да бъдат повдигнати обвинения по криминално разследване на бизнес сделки в Украйна на бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани. Това заяви висшият прокурор на САЩ в Манхатън, цитиран от Ройтерс.

Федералните прокурори проучват действията на Джулиани, включително дали е нарушил законите за лобиране на САЩ, като е служил като нерегистриран чуждестранен агент, докато е работил за тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

През април 2021 г. федерални агенти претърсиха апартамента и офиса на Джулиани в Манхатън, като иззеха мобилни телефони и компютри като част от разследване на опитите на Джулиани да изрови мръсотия за тогавашния кандидат за президент на Демократическата партия Джо Байдън преди изборите през 2020 г.

Разследването на голямото жури, което доведе до издаването на горепосочените заповеди, приключи. Въз основа на информацията, с която в момента разполага правителството, наказателни обвинения не предстоят, пише Деймиън Уилямс, американският прокурор в Манхатън, в съдебна документация.

През последните три години твърдшхме, че кметът Джулиани не е направил нищо лошо и днес съда каза, че сме прави, заяви адвокатът на Джулиани Робърт Костело.

Разследващи нахълтаха в апартамента на Руди Джулиани, иззеха електронните му устройства

Разследващи нахълтаха в апартамента на Руди Джулиани, иззеха електронните му устройства

Апартаментът му се намира в Манхатън

Според заповед за обиск американските следователи са искали да прегледат комуникациите на Джулиани с повече от дузина души, включително високопоставен прокурор в Украйна и бившия президент на тази страна Петро Порошенко.

Те също така търсеха комуникация с всеки служител или служител на правителството на САЩ, свързан с Мари Йованович, американският посланик в Украйна, която беше уволнена от Тръмп през 2019 г., след като беше обект на критики от Джулиани.

Уилямс също поиска от американския окръжен съдия Пол Йоткен да прекрати назначаването на пенсионираната федерална съдия Барбара Джоунс като независим арбитър, наречен "специален майстор", за да прегледа съобщенията на Джулиани, за да се увери, че следователите не виждат информация, защитена от поверителността между адвокат и клиент.

78-годишният Джулиани е изправен пред криминално разследване на щатско ниво в Джорджия заради усилията на Тръмп и неговите съюзници да отменят загубата му на изборите през 2020 г. от Байдън. През 2020 г. Джулиани призова законодателите на щата да не удостоверяват победата на Байдън в Джорджия. През август Джулиани даде показания пред голямото жури на окръг Фултън, след като съдия му нареди да се съобрази с призовка.