Лидерът на крайнодясната италианска партия "Северна лига" обяви, че е прекъснал контактите си със своя основен политически съюзник, бившия премиер Силвио Берлускони, заради несъгласие по темата за това колко твърди трябва да бъдат съдилищата по отношение на убийци и изнасилвачи, съобщава "Ройтерс".

Публичната битка по темата право и ред зарадва опонентите на десните, точно след като предизборната кампания набира скорост преди провеждането на парламентарните избори, които изглежда сигурно, че ще се проведат в началото на март.

Италия разпуска парламента и провежда избори през март

Италия разпуска парламента и провежда избори през март

Вероятно изборите ще са на 4 март

"Винаги съм казвал, че (вдясно) не съществува коалиция", подчерта Луиджи ди Майо, който е кандидат за премиер на антиелитарното движение "5 звезди", като увери: "Все по-близо сме до правителство."

Десният блок, който включва "Форца Италия!" на Берлускони, води в социологическите проучвания, като "5 звезди" е на второ място. Социолозите прогнозират, че никоя партия или коалиция няма да спечели абсолютно мнозинство, което ще засили политическата нестабилност в третата по големина икономика в еврозоната.

Лидерът на "Северна лига" Матео Салвини редовно влиза в препирни с Берлускони, но през тази седмица той избухна в гняв, след като депутатите от "Форца Италия" гласуваха против опитите да се попречи на съдилищата да предлагат съкращения на присъдите за убийство и изнасилване.

"Ние получаваме стотици обаждания и имейли от мъже и жени, разгневени и разочаровани от учудващото решение на "Форца Италия" да защити изнасилвачите и убийците", подчерта Салвини.

"Що се отнася до нас ... преустановяваме всички наши контакти и дискусии с "Форца Италия" и Берлускони, докато няма официално изясняване", добави шефът на "Северна лига".

Берлускони обеща да говори със Салвини скоро, заявявайки, че не е сигурен защо неговите депутати са отхвърлили реформата.

Подкрепата за десния блок нараства постоянно през последните месеци, като Берлускони се завръща на фронтовата линия на италианската политика след години на сексуални и финансови скандали около него.

Въпреки това той не успя да преодолее разделенията между него и Салвини, който тласна "Северна лига" до крайно дясното в европейската политика, приравнявайки се с Националния фронт на Марин льо Пен във Франция.

Докато десницата се е ангажирала да се яви в коалиция на предстоящите избори, управляващата лявоцентристка Демократическа партия се отдели от традиционните си леви съюзници, които отказаха да сформират какъвто и да е изборен съюз.