"Република Македония - Скопие" е последното предложение, което е направил посредникът на ООН за проблема между Гърция и Македония Матю Нимиц.

Това пишат днес гръцките и македонските медии, позовавайки се на дипломатически източници.
Според гръцкия вестник „Елефтерон типос" предложението на Нимиц е под формата на ултиматум и е за двойна употреба - и от Гърция, и от Македония.

Матю Нимиц е предложил още Скопие да задържи конституционното си име, но за международна употреба и в контактите си с Гърция да използва „Република Македония - Скопие", пише МаксФакс.

Първоначално гръцките реакции са били по-негативни, но последствие и македонската страна също е изявила допълнителни аргументи против.

Гръцкото и македонското издание допълват и за предупреждението на Нимиц, че ако двете страни отхвърлят отново предложеното, ще има последствия.

Припомняме, тази нощ стана ясно, че поредният и последен кръг от преговори между двете страни за официалното име на Македония завърши без успех.
В Ню Йорк при посредничеството на представителя на ООН по въпроса Матю Нимиц Гърция и Македония разговаряха в опит да постигнат съгласие пред срещата на върха на НАТО в Букурещ в началото на април месец, където Македония се надява да бъде поканена за страна-членка, а Гърция предупреждава, че ще наложи вето.

Ябълката на раздора между двете страни се явява точното наименование на Македония. Гърция се противопоставя, тъй като в пределите й има регион със същото наименование.