Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Майк Джонсън може да бъде свален от поста, съобщава АП. Твърдолинейният представител на републиканците Марджъри Тейлър Грийн подаде предложение за вот на недоверие.

Това стана по време на гласуването на Камарата на представителите на пакет от $1,2 трилиона, за да остане отворено правителството.

Така бе отстранен и последният републикански председател Кевин Маккарти само преди пет месеца, когато крайнодесните консерватори се разбунтуваха заради компромиса му с демократите, за да предотвратят спирането на федералната власт. Но този е изправен пред по-големи коефициенти с по-малко подкрепа на GOP.

Планирано е Камарата да има двуседмична пролетна ваканция и е съмнително каквото и да е гласуване за отстраняването на Джонсън.

Маккарти е изправен пред заплаха за поста си като председател на Камарата

Маккарти е изправен пред заплаха за поста си като председател на Камарата

След като заобиколи 20 републиканци от Камарата на представителите и призова за импийчмент на Джо Байдън

Съгласно правилата всеки член може да направи предложението, което изисква лидерите да насрочат гласуване в рамките на два законодателни дни. Но това може и да се случи следващия месец.

Грийн коментира лаконично хода си. Грийн е водещ съюзник на предполагаемия кандидат за президент на републиканците през 2024 г., бившия президент Доналд Тръмп.