На фона на наближаващия процес по импийчмънт на президента Доналд Тръмп американски сенатори и служители на Белия дом избягват срещи с личния адвокат на президента Рудолф Джулиани заради склонността му да представя руски фейкове като достоверна информация, съобщава изданието The Daily Beast.

По време на пътуването си до Киев през миналия месец Джулиани се е срещал с лица, "известни с това, че разпространяват руски конспиративни теории, и по-конкретно, че Украйна се намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., отбелязва изданието. След като се завърнал във Вашингтон, той е информирал Тръмп за направеното по време на престоя му в украинската столица. Президентът му възложил да запознае сенаторите републиканци с информацията, която е събрал.

"Той иска да направя това", — заяви Джулиани още в началото на декември.

Сега той се надява на среща със сенаторите в близките дни, но според The Daily Beast, много законодатели, служители в администрацията и в службите за сигурност изразяват безпокойство във връзка с пътуването на Джулиани до Украйна. По думите им, заради тази негова активност скандалът около импийчмънта се е разраснал.

Джулиани представя на главния прокурор и Конгреса доклад срещу Байдън

Джулиани представя на главния прокурор и Конгреса доклад срещу Байдън

Адвокатът на Тръмп твърди, че Байдън е замесен в корупция

"Той не е споделял с мен никаква информация. Съветът ми към Джулиани е да сподели с разузнаването това, което е научил в Украйна, за да се види дали това не е руска пропаганда. Отнасям се много подозрително към това, което правят руснаците по цял свят." - коментира председателят на правната комисия към Сената републиканецът Линдзи Греъм.

Изданието напомня, че в Киев Джулиани се е срещал Андрей Деркач, който е посещавал висшето училище на КГБ в Москва, а в Украйна е бил представител на проруската Партия на регионите във Върховната рада.

Освен това Джулиани се е виждал с депутата Александър Дубински, приближен до олигарха Игор Коломойски, който лобира за сближаване с Русия.

В публикацията се казва, че Деркач и Дубински разпространяват чрез Facebook конспиративни теории, че не Русия, а Украйна се е намесила в президентските избори през 2016 г.

Тезите им са подети от телевизионния канал One America News в документален филм, по който работи Джулиани, за да оправдае Тръмп. Сега той снима четвъртата серия на филма, която ще бъде излъчена през близките седмици.