Най-високопоставеният републиканец в Комисията по външна политика към Камарата на представителите на американския Конгрес - Майкъл Макфол и редица други законодатели от Републиканската партия се обърнаха към държавния секретар Антъни Блинкън с послание, в което призовават администрацията на президента Джо Байдън към по-решителни действия за сдържане на продължаващата руска агресия срещу Украйна, съобщи VoA.

Те отправят критики към редица решения на администрацията, включително за газопровода "Северен поток 2". Според тях, позицията на администрацията засилва позициите на режима на Владимир Путин и подкопава доверието на съюзниците и партньорите на САЩ.

Републикански сенатори в САЩ пак натискат за санкции срещу "Северен поток 2"

Републикански сенатори в САЩ пак натискат за санкции срещу "Северен поток 2"

Предложиха законодателство, което ще наложи задължителни санкции

"Съединените щати трябва да правят повече, за да демонстрират недвусмислена подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Опасяваме се, че алтернативата на това е продължаваща слабост на администрацията, която ще доведе до още по-разюздана руска агресия." - се казва в документа.

В писмото се настоява също да се увеличи помощта за Киев в сферата на сигурността.

Авторите на документа призовават администрацията да обедини европейските съюзници за отпор срещу путинския режим и незабавно да координира санкции против руски държавни компании, включително "Газпром".