Kандидатите за президент на САЩ от републиканската партия за изборите през 2024 г. обвиниха администрацията на президента демократ Джо Байдън за атаките, предприети от терористите на Хамас срещу Израел в събота, заради което загинаха стотици, а хиляди бяха ранени, съобщава NBC News.

Те посочиха събитията там като доказателство за слабостта на САЩ на световната сцена и твърдейки, че администрацията е частично отговорна.

Няколко от тях настояха, без да изложат конкретни доказателства, че САЩ са финансирали тези атаки. Става въпрос 6 милиарда долара приходи от петрол, които администрацията на Байдън наскоро размрази в резултат на размяна на затворници с Иран, в миналото финансирал Хамас.

Израел се готви да използва „тежки наземни средства” срещу "Хамас"

Израел се готви да използва „тежки наземни средства” срещу "Хамас"

Самолети нанасят въздушни удари по Ивицата Газа

"Тези атаки на Хамас са позор и Израел има пълното право да се защитава с огромна сила. За съжаление доларите на американските данъкоплатци са помогнали за финансирането на тези атаки, които според много съобщения идват от администрацията на Байдън", каза в изявление бившият президент Доналд Тръмп.

Тръмп, който ръководеше първичния пакет на Републиканската партия, добави, че администрацията му е донесла "толкова много мир в Близкия изток чрез споразуменията на Ейбрахам, само за да види как Байдън го намалява с много по-бързи темпове, отколкото някой смяташе за възможно. Ето го отново."

Бившият вицепрезидент Майк Пенс, който се кандидатира за президент, каза в изявление: "Ето какво се случва, когато президентът на Америка проектира слабост на световната сцена, преклонява се пред моллите в Иран с откуп от 6 милиарда долара и лидерите на Републиканската партия сигнализират Американското отстъпление като лидер на свободния свят. Слабостта поражда Злото."

Бившият губернатор Крис Кристи от Ню Джърси беше изключително критичен към президента, обвинявайки го не само за атаките на Хамас срещу Израел, но и за атаките на Русия срещу Украйна.

"Умиротворяването на враговете на Израел от страна на Байдън предизвика тази война срещу Израел, каза Кристи в публикация на X. Умиротворяването навсякъде никога не работи. Трябва да направим каквото е необходимо, за да подкрепим държавата Израел във време на сериозна опасност и трябва сложи край на бича на подкрепяния от Иран тероризъм. Този тероризъм се финансира от идиотското освобождаване на 6 милиарда долара от Байдън на иранците."

"Войната на Хамас срещу Израел вече е втората война, започната по време на проваленото президентство на Байдън, първо от Русия в Украйна и сега от Хамас в Израел", добави Кристи.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис заяви в подобна публикация на X: "Израел сега е атакуван от подкрепяни от Иран терористи на Хамас. Иран помогна за финансирането на тази война срещу Израел и политиките на Джо Байдън, които бяха лесни за Иран, помогнаха за напълването на техните хазни. Ние ще застанем до Израел, докато те изкореняват Хамас и трябва да се противопоставим на Иран."

Израел призна, че "Хамас" държат заложници

Израел призна, че "Хамас" държат заложници

Палестинците очакват мащабна размяна

В забележки в началото на събитие в Гленуд, щата Айова в събота сутринта, Пенс отговори на ситуацията в Израел и обвини както Байдън, така и републиканците, които според него "сигнализират за отстъпление на световната сцена".

Администрацията на Байдън отхвърли критиките на Републиканската партия, заявявайки, че приходите от петрол от 6 милиарда долара, до които Иран си възвърна достъпа наскоро, не идват от долари на данъкоплатците в САЩ.

"Основната истина е - нито един долар от 6-те милиарда долара все още не е похарчен, така че тази линия на атака е просто недобросъвестна и грешна", каза висш служител на администрацията.

Война в Близкия изток: Хиляди ракети летят към Израел и Газа
Обновена

Война в Близкия изток: Хиляди ракети летят към Израел и Газа

Около 300 души са загинали, а ранените са около 1600

Байдън се обади на премиера Бенямин Нетаняху и каза, че САЩ подкрепят правото на Израел на самоотбрана.

Нетаняху благодари на американския президент за неговата подкрепа и каза, че Израел се нуждае от военна операция, за да спечели.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон "недвусмислено осъжда ужасяващите атаки на терористите от Хамас срещу Израел".

"Никога няма оправдание за тероризма. Ние сме солидарни с правителството и народа на Израел и изразяваме нашите съболезнования на израелците, убити при тези атаки", написа той в официалния си Twitter.

САЩ ще останат в тесен контакт с израелските партньори, каза Блинкън.