Камарата на представителите на Конгреса на САЩ подкрепи резолюция за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, показват данните от гласуването.

"За" обявяването на импийчмънт на Майоркас са гласували 214 депутати, 213 са били против.

Както отбелязват американските медии, този път републиканците успяха да подкрепят резолюцията за импийчмънт само благодарение на завръщането на лидера на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скалис, който пропусна гласуването миналата седмица, докато се лекуваше от рак на кръвта.

Очаква се, че Сенатът, в който мнозинство имат демократите, едва ли ще подкрепи импийчмънта на Майоркас.

Миналата седмица Камарата на представителите на САЩ не успя да импийчмънтне ръководителя на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Тогава 216 законодатели гласуваха "против", а 214 бяха "за".

По-рано Комисията по вътрешна сигурност след дълги дебати препоръча на Камарата на представителите да разгледа два члена за импийчмънт на Майоркас.

В тях се твърди, че министърът е "отказал да приложи федералните имиграционни закони" на фона на рекордния ръст на незаконната имиграция и че е "подкопал общественото доверие" с изявленията си пред Конгреса, че границата между САЩ и Мексико е сигурна. Подобно обвинение не е отправяно към член на кабинета в САЩ от близо 150 години.

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини републиканците от Камарата на представителите на САЩ в "дребни политически игри", защото подкрепят резолюция за импийчмънт на ръководителя на Министерството на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

"Историята няма да гледа благосклонно на републиканците от Камарата на представителите за техния откровено противоконституционен партизански акт, с който се впускат в дребни политически игри, насочени срещу един почтен държавен служител", заяви Байдън в изявление, разпространено от Белия дом.

Той отбеляза, че Майоркас, самият той кубински имигрант, има забележителна кариера в областта на правоприлагането и обществената служба.

"(...) Републиканците, които наистина са загрижени за състоянието на границата, трябва да искат от Конгреса да отпусне повече средства за границите и да засили сигурността на границата", заяви президентът на САЩ.

Той обвини републиканците, че "играят политика", вместо да вземат реални решения.

"Конгресът трябва да действа, за да осигури на мен, на секретаря Майоркас и на моята администрация необходимите инструменти и ресурси за справяне със ситуацията на границата. Камарата на представителите също така трябва незабавно да приеме допълнението на Сената към Закона за вътрешната сигурност", добави американският лидер.

От своя страна Министерството на вътрешната сигурност на САЩ също разкритикува решението на републиканците от Камарата на представителите.

"Републиканците от Камарата на представителите ще останат в историята като потъпкващи Конституцията с цел политическа изгода, вместо да работят за решаване на сериозните проблеми по границата ни", заяви говорителката на Министерството на вътрешните работи Миа Еренберг в изявление.

Междувременно председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън отново заяви, че Майоркас "заслужава да бъде подложен на импийчмънт".

"Още от първия ден на поста си министър Майоркас умишлено и последователно отказва да прилага федералните имиграционни закони, което доведе до най-тежката гранична катастрофа в американската история", заяви Джонсън.

"Алехандро Майоркас заслужава да бъде подложен на импийчмънт, а Конгресът има конституционното задължение да го направи. (...) Тъй като този министър отказва да върши работата, за която Сенатът го е утвърдил, Камарата на представителите трябва да действа", добави той.

По-рано комисията по вътрешна сигурност, след продължителни дебати, препоръча на Камарата на представителите за разглеждане два члена за импийчмънт срещу Майоркас.