Revolut призовава българското правителство и ЕС, където оперира като лицензирана банка с над 30 милиона клиенти, да възприемат нов подход в борбата с нарастващия проблем с онлайн измамите. 61% от случаите идват от социалните мрежи и 40% от общите откраднати суми са чрез платформите на Meta - Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger. Това показват данните на Revolut за 2023 г.

77% от всички случаи на измама в ЕС, докладвани на Revolut в ЕИЗ през втората половина на миналата година, са започнали в платформите на социалните медии. Най-често срещаните видове измами, които засягат клиентите, са измамите с покупки и инвестиционните измами, които съставляват съответно 70% и 12% от докладваните случаи, посочват още от Revolut.

В България банката показва сходна картина в сравнение с други страни в Европа - през втората половина на 2023 г. 79% от измамите идват от платформи на социални медии. Платформите на Meta допринасят за 59% от измамите с източник от социални медии и 47% от общите изгубени пари.

"Министерството на финансите на България сега има възможност - заедно с други местни министерства в цяла Европа - да предложи законодателни мерки, които да задължат BigTech компаниите да се борят с измамите на ниво ЕС", заяви Уди Малуф, ръководител на отдела за финансови престъпления в Revolut.

Revolut призовава държавните институции и институциите на ЕС да положат усилия за справяне с измамите при източника им, който е предимно в платформите на социалните медии, а не да се съсредоточават само върху измамите, свързани с представянето за банкови служители. Според данните на Revolut през 2023 г. измамите, свързани с представянето с друга самоличност, са представлявали само 4% от всички оторизирани случаи на измами.

В ЕИЗ Revolut установи, че миналата година основните видове измами в социалните медии са два. Инвестиционни измами, при които на хората се обещават възможности за бързо забогатяване в замяна на "инвестиране" на големи суми пари. Въпреки че инвестиционните измами са само 12% от случаите, те представляват 61% от загубените пари. И измами с покупки, при които хората биват подтикнати да закупят несъществуващи или подвеждащо рекламирани продукти. На този вид измама се дължат 18% от загубените пари и дори да не е най-значимата по отношение на откраднатите суми, тя е най-разпространеният тип измама. Повечето случаи произхождат от пазари тип "маркетплейс" с ограничен контрол или инициативи за контрол на риска.

"Категорично подкрепяме предложението на Европейската комисия за подобряване на мерките, интегрирани от банките, за предотвратяване на измами. Въпреки това банките не могат да бъдат единствената защитна линия срещу измамите тип "APP". Нашите данни показват, че има още много какво да се направи: платформите на социалните медии, и най-вече тези на Meta, остават огнище на измами. Ако искаме да се справим цялостно с измамите и мошеничествата, трябва да предприемем действия по цялата верига на измамите. Ето защо се обръщаме към ЕС и държавите членки", допълни още Уди Малуф.

Банката припомня още, през 2023 г. ЕК представи нови законодателни предложения, сред които Регламент за платежните услуги (РПУ), с цел въвеждането на мерки за банките в борбата им с измамите, свързани с представянето за банкови служители. Министерствата на държавите членки на ЕС сега се стремят да финализират позицията си относно това как трябва да изглеждат общоевропейските правила за предотвратяване и разкриване на измами, действайки като съзаконодател заедно с Европейската комисия и Европейския парламент.

ЕС разследва Apple, Google и Meta за нарушения на европейския пазар

ЕС разследва Apple, Google и Meta за нарушения на европейския пазар

Очаква се разследването да продължи 1 година