Министърът на отбраната на Украйна заяви, че стотици служители в министерството или във въоръжените сили са били дисциплинарно наказани миналата година след вътрешни одити, съобщава "Ройтерс".

Олексий Резников бе категоричен, че има "нулева толерантност" към корупцията.

Думите му, изглежда, имаха за цел да защитят неговите резултати и тези на повереното му ведомство в борбата с корупцията след скандал, при който бе уволнен един от неговите заместници и постави под съмнение собствения му пост.

Резников посочи, че 621 служители от въоръжените сили и военното министерство са били наказани с глоба или порицание за неуточнени "нарушения" през 2022 г.

Назначения в силовите ведомства в Украйна, Резников запази поста си

Назначения в силовите ведомства в Украйна, Резников запази поста си

Коментар на Би Би Си

"Моята принципна позиция беше, е и ще остане непроменена: нулева толерантност към всякакви нарушения", написа той във Фейсбук. "Всички лица, чиято вина е доказана от съответните органи, носят и ще носят отговорност".

Резников допълни, че всички съответни материали са били предадени на правоприлагащите органи, след като миналия месец зам.-министърът му подаде оставка след съобщение в медиите, че министерството купува храни на завишени цени.

Зам.-министърът и ведомството отрекоха обвиненията, но обясниха, че оставката ще спомогне за запазване на общественото доверие.

Дни по-късно високопоставен член на управляващата партия на президента Володимир Зеленски съобщи, че Резников ще бъде заменен от шефа на украинското военно разузнаване, но по-късно поправи думите си и уточни, че тази седмица няма да има промени в персонала.

Резников отрича за нов министерски пост

Резников отрича за нов министерски пост

Той нямал съответния опит

Вероятността за напускането на Резников намаля още повече, когато във вторник Зеленски призова за прекратяване на "слуховете или друга псевдоинформация", която може да подкопае единството, докато Украйна се бие срещу руските войски, които нахлуха в страната през февруари миналата година.

Във вторник шефът на националната сигурност на Украйна също омаловажи спекулациите, че Резников ще бъде уволнен, но подчерта важността на борбата с корупцията по време на войната.

"Фактът, че това се случва сега, е изключително неудобен и труден за нас", призна Олексий Данилов. "Но ние трябва да знаем истината и, ако това се потвърди, тогава замесените хора трябва да бъдат подведени под отговорност".

Резников заяви и че ще рестартира отдела за борба с корупцията на своето министерство и ще включи експерти и граждански активисти в усилията за борба с нея, в допълнение към други ходове, насочени към показване на прозрачност.

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Този седмица президентът ще обяви ключови решения