Украинската армия е разполагала с достатъчно оръжия и оборудване, за да издържи два или два месеца и половина война в началото на конфликта, разкри бившият министър на отбраната Олексий Резников в доклад, цитиран от The Defense Post.

В последния си доклад пред обществеността във вторник бившият правителствен служител каза, че основният проблем на Киев след 24 февруари 2022 г. е оръжието.

Той каза, че армията е щяла да изчерпи ресурсите си след няколко месеца, ако западните съюзници не бяха изпратили пакети с военна помощ.

"Нашата армия би била физически изтощена", докладва Резников. "Получавахме всичко, което мислимо и немислимо можехме."

Според бившия министър на отбраната разкъсаната от война нация е получила общо 100 милиарда долара военна и хуманитарна помощ от съюзници.

Освен това бяха доставени повече от 7 милиона артилерийски снаряда, противопехотни мини, танкови снаряди и ракети.

Освен това се съобщава, че западните съюзници са дарили над 4500 артилерийски системи, 3500 противовъздушни системи и 6500 бронирани превозни средства.

Що се отнася до живата сила, общо 70 000 украински военнослужещи, включително пилоти, механици и медици, преминаха обучение в чужбина.

Сред страните, изпратили помощ на Украйна, САЩ все още са най-големият участник, с над 50 милиарда долара, предоставени на Киев.

Украйна награди руски дезертьор с половин милион долара

Украйна награди руски дезертьор с половин милион долара

Очаква се наградата да примами други руски военни да последват примера