Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников приветства решението на САЩ да изпратят касетъчни боеприпаси на Киев. Той подчерта, че това ще помогне за деокупацията на украинската територия и обеща, че боеприпасите няма да бъдат използвани в Русия. Това предаде агенция Ройтерс.

По-рано тази седмица САЩ, че ще доставят на Украйна, забранените в десетки страни, касетъчни боеприпаси за контранастъплението срещу окупационните руски сили.

Резников посочи, че боеприпасите ще помогнат за спасяването на живота на украински войници. По думите му Украйна ще води строг регистър на използването им и ще обменя информация с партньорите си.

Нашата позиция е проста - трябва да освободим нашите временно окупирани територии и да спасим живота на нашите хора. Украйна ще използва тези боеприпаси само за деокупация на нашите международно признати територии. Тези боеприпаси няма да бъдат използвани на официално признатата територия на Русия, уточни украинският министър на отбраната.

Касетъчните боеприпаси са забранени от повече от 100 държави. Те обикновено освобождават голям брой по-малки бомбички, които могат да убиват в голям обсег. Тези, които не експлодират, представляват опасност за десетилетия.

Испания не подкрепя изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна

Испания не подкрепя изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна

Касетъчните боеприпаси са забранени от повече от 100 държави, включително Испания