Олексий Резников, който наскоро напусна поста министър на отбраната на Украйна, публикува обширна статия в британския вестник "Гардиън", в която говори за успехите си на министерския пост в навечерието и по време на войната, а също така представя своята визия от текущата ситуация.

Задачата на цивилизования свят е да спре Русия

Русия и нейните партньори оспориха не само независимостта и суверенитета на една европейска държава, но и целия световен ред, включително международното право, хуманитарните институции и институциите за сигурност. Дали цивилизованият свят ще успее да предотврати трета световна война ще зависи от реакцията му на действията на Русия и от това как ще завърши войната в Украйна.

Русия няма да бъде спряна от замразяване на конфликта, примирие или отстъпки

Русия настоява за признаване на окупираните територии на Украйна като свои в замяна на прекратяване на войната. Явно обаче е в името на едно - да спечели време, да се прегрупира и "окончателно да реши украинския въпрос", използвайки нови ресурси. Русия не признава съществуването на Украйна и украинския народ; нейната цел е унищожаването на украинската държавност и асимилацията на украинците.

Амбициите на Путин няма да спрат с Украйна. Вярвам, че позволяването на Русия да придобие украински ресурси, включително голям фонд за вербуване, само ще увеличи амбициите на Кремъл и ще доведе до нова голяма война в Източна Европа, която неизбежно ще включва НАТО - с всички произтичащи от това рискове.

Решителността на Запада може да предотврати ядрената заплаха на Русия

Докато войната продължава, е необходимо бързо да се разработи и утвърди международна стратегия за минимизиране на рисковете от използването на руски ядрени оръжия и разпространението на руската ядрена технология в други страни. Тя трябва да съдържа компоненти на военната стратегия и санкциите като механизми за натиск, както и бъдещата архитектура на международните договори по отношение на руските ядрени оръжия.

Руските военни престъпници трябва да бъдат изправени пред съда

Злото трябва да бъде наказано, за да предотвратим повече хора да станат негови жертви в бъдеще. Колкото по-бързо бъде създаден международен трибунал за престъпленията на Русия в Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война. Трибуналът трябва да оцени всички предполагаеми военни престъпления на Русия, включително геноцид, културен геноцид, етноцид, екоцид, принудителни депортации, отвличания на деца, тероризъм срещу производството на енергия, масови екзекуции на цивилни и военнопленници и ракетни и артилерийски атаки срещу гражданска инфраструктура и съоръжения.

Резников: Украйна разполагаше с ресурси само за два месеца война

Резников: Украйна разполагаше с ресурси само за два месеца война

Западът е дарил над 4500 артилерийски системи, 3500 противовъздушни системи и 6500 бронирани превозни средства