Вицепремиерът на Италия Луиджи Ди Майо настоя, че Европейският съюз не може да се отнася с Италия по начина, по който го прави досега.

Той направи коментарите си за конфликта между Брюксел и Рим относно проектобюджета на страната за 2019 г. и по-конкретно за размера на бюджетния дефицит от 2,4 процента от БВП, докато отговаряше на въпроси на журналисти в италианския парламент.

Брюксел отхвърля проектобюджета на Италия, ще я наказва

Брюксел отхвърля проектобюджета на Италия, ще я наказва

Открива наказателна процедура за прекомерен дефицит

"Италия не може да бъде третирана по този начин... след като италианците са измъчвани в продължение на години, а гражданите получават помощ за пръв път", коментира Ди Майо.

Той добави, че Италия не трябва да бъде виновна, че се опитва да помогне на безработните, пенсионерите и работниците.

Салвини отряза Брюксел: Бюджетният дефицит остава 2,4 процента

Салвини отряза Брюксел: Бюджетният дефицит остава 2,4 процента

Не е отворен за преговори с Брюксел по темата

Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси призова по-рано днес за диалог между Брюксел и Рим, изтъквайки, че всички страни трябва, повече от всякога, "да извървят целия път, за да разрешат проблемите".

Междувременно другият италиански вицепремиер Матео Салвини заяви пред държавната телевизия RAI, че бюджетът остава със заложените параметри и потвърди ангажимента си към управленската програма, договорена с Движение "Пет звезди" на Луиджи Ди Майо.