Правителството на Обединеното кралство няма да закрие спонсорираните от китайската държава институти "Конфуций" в цялата страна въпреки обещанието, дадено от премиера Риши Сунак, когато пое лидерството на Консервативната партия.

Говорител на британското правителство потвърди в сряда, че би било "непропорционално" да се забранят 30-те института, които насърчават и преподават китайска култура и езика мандарин и които са прикрепени към много университети в Обединеното кралство.

Сунак беше обещал да затвори всички тях по време на кандидатурата за лидерството на консерваторите през юли 2022 г. с аргумента, че те служат като инструмент за насърчаване на китайската мека сила.

"Признаваме загрижеността си относно задграничната намеса в нашия сектор на висшето образование, включително чрез институтите "Конфуций", и редовно оценяваме рисковете, пред които са изправени академичните среди", каза говорителят. "Ние предприемаме действия, за да премахнем всякакво държавно финансиране от институтите "Конфуций" в Обединеното кралство, но в момента считаме, че би било непропорционално да ги забраним."

Обратът, за който за първи път беше съобщено от TalkTV, вече ядоса някои антикитайски "ястреби" сред консерваторите и идва, след като бившият премиер Лиз Тръс призова наследника си да закрие институтите "незабавно" в реч в Тайван.

"Миналото лято сегашният британски премиер описа Китай като "най-голямата дългосрочна заплаха за Великобритания" и каза, че институтите "Конфуций" трябва да бъдат затворени. Той беше прав и трябва спешно да видим тези политики, въведени в сила", каза Тръс.

ЕС търси намаляване на икономическата зависимост от Китай

ЕС търси намаляване на икономическата зависимост от Китай

Ще бъде обсъдено на срещата на върха през юни