Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че руската военна подкрепа за сирийския президент Башар Асад може да увеличи риска от конфронтация с коалиционните сили, които се борят срещу „Ислямска държава", цитиран от Ройтерс.

В интервю за италианското издание La Stampa Кери поясни, че е казал на руския си колега Сергей Лавров, че САЩ са обезпокоени от военната подкрепа на Москва за сирийския президент Башар Асад в гражданската война в Сирия, която продължава вече пета година.

Тези действия могат да провокират допълнително ескалиране на конфликта и да доведат до още много изгубени човешки живота, увеличаване на потока от бежанци и риск от конфронтация с международната коалиция срещу „Ислямска държава", която действа в Сирия", предупреди топ дипломатът на САЩ.

Израел също изрази притесненията си, че руската намеса на страната на Асад в конфликта в Сирия може инцидентно да доведе до конфронтация между въоръжените сили на Русия и Израел.

Според американски официални представители Русия струпва пехота, танкове, хеликоптери и самолети в бази в Латакия.

Вчера Кери каза, че по оценка на САЩ моделите руски бойни самолети в Сирия показват, че те са за защита на руските въоръжени сили в Сирия. Той призова Русия и Иран да помогнат за прекратяване на войната в Сирия.