Рокади в дясноцентристкото правителство на Гърция.

Сменени са министри, отговарящи за обществената сигурност и здраве, съобщава "Асошиейтед прес".

Причината са огромните горски пожари, които бушуваха в страната, както и новия пик на заразени с коронавирус, което доведе до широко обществено недоволство.

В преструктурирания кабинета адмиралът в пенсия Евангелос Апостолакис беше назначен за ръководител на новосъздаденото Министерство на гражданската защита, което ще отговаря за операциите по гасене на пожари. 64-годишният Апостолакис е бил министър на отбраната, както и ръководител на гръцките въоръжени сили.

Премиерът на Гърция се извини за слабостите в борбата с пожарите

Премиерът на Гърция се извини за слабостите в борбата с пожарите

Повече от 500 пожара пламнаха в Гърция...

Това лято пожарите унищожиха повече от 1000 кв. км гори в Южна Гърция.

Последните социологически проучвания показват, че консервативният премиер Кириакос Мицотакис запазва значителна преднина пред основния си съперник - лявата партия Сириза. Според повечето избиратели обаче към разрешаването на кризата с пожарите е било подходено неправилно.

Министърът на гражданската защита Михалис Крисохоидис, който ръководеше акциите по гасенето на пожарите, е заменен от Панагиотис Теодорикакос. Василис Кикилиас пък ще премине от министерството на здравеопазването към това на туризма и ще бъде заменен от Атанасиос Плеврис.