Според източници на "Ройтерс" Пентагонът е надценил разходите за военна помощ, изпратена на Украйна, с около 3 млрд. долара.

Неназовани служители на министерството на отбраната на САЩ заявиха пред агенцията в четвъртък, че грешката е била неволна.

Тя е възникнала, тъй като военните са базирали оценката си за изпратената помощ на възстановителната стойност на съхраняваните оръжия и боеприпаси, а не на първоначалната им покупна цена, като са взели предвид спада на стойността им с напредването на възрастта.

Конгресът вече е уведомен за грешката, а министерството на отбраната твърди, че след допълнителен одит общата преоценка може да надхвърли 3 млрд. долара.

Грешката може да позволи на Пентагона да изпрати още повече оръжия на Украйна, от които Киев отчаяно се нуждае на фона на разгръщащата се контраофанзива на ВСУ.

Като цяло от август 2021 г. насам САЩ са предоставили на Украйна оръжия на стойност над 21 млрд. долара.

Документите на Пентагона: Сърбия се е съгласила да даде оръжие на Украйна

Документите на Пентагона: Сърбия се е съгласила да даде оръжие на Украйна

Посочва се, че Белград има политическа воля и военна способност да въоръжава Киев в бъдеще

Според "Ройтерс" все още не е известно как Конгресът на САЩ ще реагира на грешката, но неочакваните "икономии" може да означават, че на администрацията на Байдън вече няма да се налага да иска от конгресмените допълнителни средства за подпомагане на Украйна на фона на ескалиращата битка за повишаване на тавана на държавния дълг.