И без Договора за приятелство с България ние имаме автентичен интерес от задълбочаване на сътрудничеството. Това заяви македонският вицепремиер и министър по евроинтеграцията Никола Димитров, цитиран от БГНЕС.

По негови думи България също има интерес от това.

Трябва да намерим начин, може би и да има по-продуктивна атмосфера в историческата комисия, но тази по-продуктивна атмосфера ще бъде възможна, ако България ни подкрепя, както това правеше по време на европредседателството си, посочи още той.

Относно недоволството на македонския външен министър Буяр Османи от работата на историческата комисия Димитров коментира, че политиците се намират в деликатна позиция - да дават оценки за работата на експерти, академици, професори и т.н. и в конкретния случай за историята.

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Към България има огромно внимание

Той предупреди, че ако има политически натиск върху комисията, за да свърши нещо, тогава ще има голяма пропаст между нея и обществото. Това според него би било контрапродуктивно. Всички трябва да бъдем много внимателни, когато даваме оценки за работата на комисията, категоричен бе Димитров. Той допълни, че същевременно членовете й, както и съпредседателите трябва внимават при даване на политически оценки.

По отношение на преговорите между РСМ и България Димитров поясни, че не може да говори в подробности за "сегашния компромис, защото се намираме в деликатен етап от този процес".

"Трябва да се даде шанс, да положим дипломатически усилия в преговорите, разговорите и контактите. Най-общо компромисът има две страни - едната е, разбрахме се да не се договаряме за всичко", обясни македонският вицепремиер и допълни, че втората част от компромиса е, където двете страни имат общ интерес, да направят всичко, за да получат конкретна пътна карта за изпълнението на Договора за приятелство.

Брюксел натисна София и Скопие да си решават проблемите, иначе Съветът на ЕС се намесва

Брюксел натисна София и Скопие да си решават проблемите, иначе Съветът на ЕС се намесва

Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите

Припомняме, 2020 г. мина под знака на спора между София и Скопие заради нежеланието на РСМ да спазва Договора за приятелство и добросъседство, през 2017 г.

На 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

Скопие блокира дейността на Смесената българо-македонска историческа комисия, която трябва да разгледа спорните въпроси в общата история на двете страни.

През миналата година страната ни многократно призоваваше Скопие да се откаже от езика на омразата спрямо България, да се отвори за българските инвестиции, да зачита правата на гражданите си с български паспорти и да спре фалшификацията на историята, за да може да се присъедини към ЕС.

Заев: Несериозно е да се отказваме от договора с България, ЕС е на страната на Скопие

Заев: Несериозно е да се отказваме от договора с България, ЕС е на страната на Скопие

Македонският премиер очаква през юни решение за началото на преговори с ЕС