Аргументите на Европейския съюз са на страната на Скопие, а наличието на служебно правителство в България подсказва, че през юни ще бъде взето решение за начало на преговори. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев пред македонските медии, съобщава БНР.

Той изрази мнение, че президентът Румен Радев, който е европейски лидер, може да направи позитивна крачка, която ще даде шанс на приятелството между двете страни да се развива.

Заев бе категоричен, че никога не е накърнявал държавните и национални интереси на РСМ. Червените линии обаче оставали македонският език и идентичност.

Относно предложението на опозиционната партия ВМРО - ДПМНЕ Договорът за добросъседство с България да се напусне едностранно и да се подпише нов с повече международни гаранции, македонският премиер заяви, че е несериозно държавата да се откаже от договор, който вече е започнал да се прилага.

Договорът за добросъседство не трябвало да се променя

Договорът за добросъседство не трябвало да се променя

Русия и други велики сили в ЕС нямали интерес България и РСМ да са в добри отношения

Припомняме, в момента президентът Румен Радев и македонският му колега Стево Пендаровски са на тридневна визита в Рим. Двете делегации отпътуваха заедно за тази визита.

2020 г. мина под знака на спора между София и Скопие заради нежеланието на РСМ да спазва Договора за приятелство и добросъседство, през 2017 г.

На 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

Скопие блокира дейността на Смесената българо-македонска историческа комисия, която трябва да разгледа спорните въпроси в общата история на двете страни.

През миналата година страната ни многократно призоваваше Скопие да се откаже от езика на омразата спрямо България, да се отвори за българските инвестиции, да зачита правата на гражданите си с български паспорти и да спре фалшификацията на историята, за да може да се присъедини към ЕС.

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Към България има огромно внимание