Министър-председателят на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски обяви, че следващата седмица ще станат ясни стъпките, които ще бъдат предприети по отношение на регистрацията на Гражданското сдружение "Ванче Михайлов" в страната и откриването на културния дом под това име в Битоля. Преди това, подчерта Ковачевски, ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни стъпки, цитира думите му скопското електронно издание "Опсервер"

"По отношение на сдружението, което е регистрирано, то подлежи на регистрация въз основа на законовите разпоредби в страната (РСМ). Нормално е като правителство да събираме цялата необходима информация относно регистрацията на граждански сдружения. По отношение на използването на името вече има определени изказвания на юристи и когато получим цялата информация следващата седмица ще Ви информираме за по-нататъшните стъпки, каза премиерът в отговор на журналистически въпрос.

Според него откриването на този център в събота, както той подчерта, не е нищо повече от провокация, защото събужда духовете на миналото, като се има предвид, че "става дума за човек, който е бил сътрудник и на хитлеристка Германия, и на Италия на Мусолини и на Независимата хърватска държава на Павелич (марионетна про-хитлеристка държава)."

"Във връзка с това този човек не може да бъде мост за бъдещето на приятелството между двата народа и мост за европейския път на страната. Това събитие е само провокация, която не води към подобряване на отношенията и към финализиране на успешния диалог чрез постигане на споразумение, което ще означава бързо започване на преговорите между Република Северна Македония и ЕС, каза македонският премиер.

Нападнаха офиса на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля

Нападнаха офиса на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля

Информирани са полицията и българското консулство в Битоля

Припомняме, че визитата на българска делегация в Северна Македония бе знакова след скандала, който разтресе коалицията в последните две седмици по повод обявеното от Слави Трифонов, че премиерът Кирил Петков непрекъснато се опитва да заобиколи Договора за приятелство и сътрудничество, подписан между двете страни, а и ветото, наложено от страната ни върху преговорната рамка за членство на РСМ в Европейския съюз.

Българската делегация в Битоля обаче бе посрещната от местни жители с обидни скандирания, сред които "Ръцете ви са кървави".

Йотова очаква реални резултати, записани в договора за добросъседство

Йотова очаква реални резултати, записани в договора за добросъседство

Като основен проблем тя изтъкна дискриминация на работното място само защото някой е от български произход и се самоопределя като българин