Румъния подкрепя безрезервно разширяването на американския противоракетен щит и иска да бъде част от този проект, тъй като в момента Румъния и България са само частично покрити от гледна точка на противоракетната отбрана, заяви днес румънският премиер Калин Попеску Таричану след среща в Прага с чешкия си колега Мирек Тополанек.

Румънскският премиер заяви, че разширяването на американския противоракетен щит, което следва да включи Чехия и Полша, не трябва да настройва враждебно Русия. Според него Русия трябва да разбере, че може да бъде партньор на НАТО и ЕС в гарантирането на европейската и световната сигурност.

Таричану напомни, че темата за американския противоракетен щит ще бъде обсъдена и на срещата на върха на НАТО в Букурещ през април.

"Смятаме, че НАТО трябва да гарантира сигурността на своите членове, но и сигурността на световно равнище", посочи румънският премиер, цитиран от БТА.

Надеждите на Чехия са да се върне от срещата на върха в Букурещ с гаранции, че НАТО ще свърже своята система за отбрана срещу ракети с малък и среден обсег на действие с американския щит, който е замислен за защита от ракети с далечен обсег на действие.