Лидерите на управляващата лява коалиция в Румъния отхвърлиха опасенията на САЩ, че планирани промени в законодателството биха могли да отслабят усилията за преследване и наказване на корупцията по високите етажи на властта, съобщава "Асошиейтед прес".

Председателят на Сената на Румъния Калин Попеску Търичану и председателят на Камарата на депутатите (долната камара на румънския парламент) Ливиу Драгня изтъкнаха в съвместно изявление, че Вашингтон "трябва да се довери на парламента на Румъния, която се опитва да укрепи независимостта на съдебната система".

Правителството на Румъния оцеля при вот на недоверие

Правителството на Румъния оцеля при вот на недоверие

159 депутати гласуваха в полза на предложението

Държавният департамент на САЩ вчера призова румънския парламент да "отхвърли предложенията, които отслабват върховенството на закона и застрашават борбата срещу корупцията".

Румъния беше хвалена за усилията ѝ за премахване на корупцията по високите етажи на властта през последните години. Правителството на социалдемократите обаче сега иска да реформира съдебната система по начин, който би могъл да отслаби усилията за борба с корупцията и да предпази високопоставени властници от правосъдието.

Докладът на ЕК за Румъния е тревожен сигнал, притеснен Йоханис

Докладът на ЕК за Румъния е тревожен сигнал, притеснен Йоханис

Йоханис споделя позицията на ЕК

Едно от предложенията е да се попречи на президента на Румъния да му бъде позволено да блокира назначаването на ключови фигури в съдебната система, направено от правителството или парламента, което понастоящем е ключова функция на президентството. Критиците твърдят, че предложението ще даде твърде много власт на парламента, а президентът Клаус Йоханис заяви, че ще използва конституционните си правомощия, за да се противопостави на плана.

Планът на управляващата коалиция предизвика протести, като десетки хиляди хора демонстрираха в градовете в цяла Румъния в неделя.

Драгня и Търичану нарекоха изявлението на САЩ "неразбираемо".

И двамата са изправени пред свързано с корупция съдебно преследване, като и двамата твърдят, че прокурорските разследвания срещу корупцията били политически мотивирани.