Румъния откри кратер от дрон близо до границата с Украйна в четвъртък след руската атака през нощта срещу украинската пристанищна инфраструктура, съобщи министерството на отбраната на северната ни съседка, цитирано от Ройтерс.

Министерството заяви, че кратерът с дълбочина около 1,5 метра е причинен от "неконтролирано падане на дрон, използван при атаката срещу украинската пристанищна инфраструктура".

Дронът е паднал в ненаселен район близо до село Гринду, изолирано крайдунавско село в окръг Тулча, се казва в съобщението.

След атаката румънски изтребители F-16 и германски самолети Eurofighter Typhoon са извършили наблюдение на въздушното пространство на Румъния, каза министерството.

Русия и Украйна не коментираха веднага изявлението на министерството на отбраната.

Откакто се оттегли от сделката, позволяваща безопасен износ на украинско зърно през Черно море през юли, Русия атакува украински пристанища и складове от другата страна на река Дунав срещу членката на НАТО Румъния. Оттогава има изолирани инциденти с падане на части от дронове в Румъния.

Многократните подобни инциденти през последния месец разтревожиха част от румънските жителите, пребиваващи близо до границата, че войната може да се разпространи и в страната им. През септември село Плауру изгради сглобяеми бетонни убежища за жителите си.

НАТО има взаимен ангажимент за отбрана, ако някой от неговите членове бъде нападнат, но служители на НАТО и Румъния заявиха, че не са открили доказателства за умишлени атаки срещу Румъния.

Румъния премести противовъздушната отбрана по-близо до селата от своята страна на Дунав, разшири забранената за полети зона и добави повече военни наблюдателни постове и патрули в района, докато НАТО увеличи мисиите за въздушна охрана.

Румъния купува модерна ПВО система

Румъния купува модерна ПВО система

Стойността на сделката е за $2,1 млрд.